Fängslade författares dag 15 november 2018

Fängslade författares dag 15 november 2018

Världen över sitter hundratals författare, journalister och bloggare fängslade för brottet att sätta ord på människors tankar och drömmar. Den 15 november varje år påminner PEN runtom i världen om kampen för hotade författare och för det fria ordet. Här kan du läsa om evenemangen i Stockholm och Göteborg. Varmt välkommen!

Svensk språkstrid – ett samtal om ordens betydelse

Det politiska språket är i förändring. Centrala begrepp som yttrandefrihet och medborgarskap laddas med nya betydelser under trycket från olika ideologiska utgångspunkter. När orden får nya innebörder förändras vårt sätt att betrakta samhället. Går det att vända den här utvecklingen och i stället vidga de politiska begreppen i en mer öppen riktning? 

GUI MINHAI UPPMÄRKSAMMAS PÅ PRESSFRIHETSDAGEN DEN 3 MAJ

GUI MINHAI  UPPMÄRKSAMMAS PÅ PRESSFRIHETSDAGEN DEN 3 MAJ

Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha  publicerat regimkritiska böcker. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Press – och yttrandefrihetsdagen den 3 maj 2018, 12.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken, nära Etnografiska museet och Tekniska museet).

Pragvår och sammetsrevolution – en kväll om Tjeckien, yttrandefrihet och litteratur

Pragvår och sammetsrevolution – en kväll om Tjeckien, yttrandefrihet och litteratur

Vad vet vi om Tjeckien i dag? Vad vet vi om historien, litteraturen, yttrandefriheten och förutsättningarna för skapande och uttryck? Anna Mattsson, författare och styrelseledamot av Svenska PEN och Författarcentrum Väst,  samtalar med Jana Witthed och Markéta Hejkalová om Tjeckien då och nu, om politik, historia och litteratur. Ett unikt tillfälle att få ta del av ett samtal med både allmänna och personliga infallsvinklar.

Datum: 18 april 2018
Tid: 19:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1

Fri entré

Tema Fristad på Stockholms litteraturmässa

Tema Fristad på Stockholms litteraturmässa

Basim Ahmed Jamal startade en bokhandel i Mosul och arbetade som musiklärare fram till dess att IS tog kontrollen och all musik förbjöds. Sedan 2017 har han fristad i Umeå. På Litteraturmässan samtalar han med författaren Sara Mannheimer. Foto: Leif Mårtensson

 

Tid: 13 april - 14 april 2018

Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Fri entré

Hur kan vi förstå Turkiet?

Hur kan vi förstå Turkiet?

Utrikespolitiska institutet, Svenska PEN och Kungliga Vitterhetsakademien bjuder in till ett samtal om utvecklingen i Turkiet.

Datum: Måndag 19 mars 2018
Tid: 15:45-17.30
Plats: Utrikespolitiska institutet, Drottning Kristinas väg 37, 114 28 Stockholm

Övrig information: Seminariet är kostnadsfritt. Vänligen var redo att uppvisa er bekräftelse vid registreringen.
Registrering: Föranmäl ditt deltagande på Utrikespolitiska Institutets hemsida.
Språk: Svenska

Despotism eller demokrati i Turkiet

Despotism eller demokrati i Turkiet

Välkomna att komma och lyssna till föredrag och samtal samt att delta i fredliga meningsutbyten om samhällsutvecklingen i Turkiet.

Datum: Söndag 11 mars 2018
Tid: 17:00 - 19:30
Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, 111 52, Stockholm

Övrig information: Eftersom antalet platser är begränsat krävs föranmälan för att delta. Anmälan sker till  info@svenskapen.se.

8 mars!

8 mars!

Välkomna till Kulturhuset i Stockholm på torsdag 8 mars! Inför valet i Ungern 8 april uppmärksammar Svenska PEN:s tidskrift Dissidentbloggen den hotade yttrandefriheten i Ungern. Hur påverkas kvinnors rättigheter av den familjekonservativa politiken under regeringen Orbán?

Datum: 8 mars 2018
Tid: 19:35 - 21:00
Plats: Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, 103 27 Stockholm (hörsalen)

En fatwa mot det fria ordet – en kväll om Salman Rushdie och yttrandefrihet

En fatwa mot det fria ordet – en kväll om Salman Rushdie och yttrandefrihet

Den 14 februari 2018 är det 29 år sedan fatwan utfärdades mot Salman Rushdie och det har fått konsekvenser över hela världen. För att uppmärksamma årsdagen för händelsen bjuder Sävja kulturcentrum, Uppsala kulturförvaltning och Svenska PEN in till samtal och historisk överblick ur svenskt och internationellt perspektiv, om ordern som inte bara var en dödsorder mot Salman Rushdie, utan mot det fria ordet överallt.

Datum: 14 februari 2018
Tid: 18:00 - 19:30
Plats: Sävja Kulturcentrum, Västgötaresan, 757 54 Uppsala

CAMBODIA DAILY IN MEMORIAM - en kväll om Kambodja

CAMBODIA DAILY IN MEMORIAM - en kväll om Kambodja

Hur ser läget ut i Kambodja när det gäller yttrandefrihet och pressfrihet? Mot bakgrund av den senaste tidens händelser får vi en inblick i situation och sammanhang. Vi får också ta del av nyskriven poesi på khmer tolkad till svenska.

Datum: Torsdag 26 oktober 2017
Tid: 19:00
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins Plats 1, 413 01 Göteborg

Övrig information: Fri entré! Lättare förtäring till självkostnadspris.
Språk: svenska, engelska, khmer.