Hotade författare

Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Oleg Sentsov har med fredliga medel kraftfullt protesterat mot Rysslands annektering av Krim. Den 10 maj 2014 greps han i sin lägenhet i Krim av ryska säkerhetstjänsten. Han fördes till Ryssland och utsattes för mycket brutala förhör i häktet; han misshandlades, kvävdes och hotades med sexuella övergrepp. Efter drygt ett år i häkte ställdes han inför rätta, anklagad för planering av terroristbrott. Åklagarens huvudvittne drog tillbaka sitt vittnesmål och sa att det hade framtvingats under tortyr. Trots mycket vaga anklagelser och avsaknad av bevis dömde en militärdomstol Oleg Sentsov till 20 års fängelse. 

Tucholskypristagare gripen

Den belarusiske poeten Uladzimir Njakljajeu har gripits av belarusisk polis. Njakljajeu tilldelades Svenska PEN:s Tucholskypris 2011 för sin litterära gärning och sin kamp för yttrandefriheten. Den 25 mars firas den traditionella Frihetsdagen i Belarus. I år är det 100 år sedan den Belarusiska folkrepubliken proklamerade sin självständighet, och även om republiken inte varade särskilt länge uppmärksammas Frihetsdagen av de demokratiska krafterna i Belarus varje år. I samband med det rapporterar medierna om massgripanden och "preventiva" häktningar. En av dem som greps är den tidigare Tucholskypristagaren, poeten Uladzimir Njakljajeu som häktades redan den 21 mars. Njakljajeu har tidigare vid upprepade tillfällen blivit arresterad, häktad och dömd för sitt aktiva ställningstagande mot den belarusiska regimens övergrepp mot mänskliga rättigheter. Sedan tidigare hade han en "innestående arrestering" utfärdad mot sig - ett repressivt sätt att hålla aktivister under kontroll - som makten valt att verkställa just nu. Svenska PEN protesterar mot häktningen av Uladzimir Njakljajeu och alla godtyckliga frihetsberövanden, och uppmanar myndigheterna i Belarus att värna mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

6000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades

Måndagen den 26 februari är det 6000 dagar sedan den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak frihetsberövades.

Vid det här laget känner nog de flesta i Sverige till ödet för svensk-eritreanske trebarnspappan från Lerum. Dawit Isaak fängslades den 23 september 2001 i Eritrea. Hans brott är att han och några journalistkollegor grundade landets första oberoende dagstidning, Setit.

Trots att det i dagarna gått 6 000 dagar nekas Isaak fortfarande advokat, familjebesök och rättslig prövning. Och det löfte som Eritrea gav sommaren 2016 om att Isaak snart skulle ställas inför rätta har ej infriats.

År efter år fortsätter Eritrea att rankas som ett av världens värsta länder för journalister. Sedan 2001 finns det inga oberoende medier i landet.

Svenska PEN fortsätter att påminna om Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Ingen ska fängslas för sina ord eller åsikter. 6000 dagar är 6000 för många. Det räcker nu. Vi uppmanar Eritrea att omedelbart frige Dawit Isaak.

 

Mohammad Sadiq Kabudvand förd till sjukhus

Den iranske journalisten och människorättsaktivisten Mohammad Sadiq Kabudvand, som har suttit fängslad i Evinfängelset sedan juli 2007, hungerstrejkar sedan 23 dagar.

Enligt de senaste nyheterna har Mohammad Sadiq Kabudvand förts från Evinfängelset till sjukhus. Om han fortsätter sin hungerstrejk ökar risken för hjärtinfarkt enligt läkare, och Kaboudvand har lagts in för intensivvård. 

Mohammad Sadiq Kabudvand är hedersmedlem i Svenska PEN.

Narges Mohammadi skriver från fängelset

Narges Mohammadi skriver från fängelset

Den iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi har enligt uppgift nyligen dömts till tio års fängelse, bland annat för att ha "spridit propaganda mot systemet" och ha varit medlem i "en illegal organisation med syfte att skada den nationella säkerheten".

Den senare åtalspunkten gäller hennes medlemskap i organisationen Step by Step to Stop the Death Penalty som arbetar mot dödsstraff i Iran, en fråga som Mohammadi varit mycket engagerad i.

Hoten mot Rushdie måste få ett slut

Det har gått 27 år sedan Irans forne ledare ayatolla Khomeini uttalade en dödsdom mot brittiske författaren Salman Rushdie för hans roman Satansverserna. Förra veckan meddelade statligt styrda iranska medier att de nu har höjt belöningen för att döda Rushdie med drygt 5 miljoner kronor. Svenska PEN och PEN International ser med allvar på det här och kräver att hoten mot honom får ett slut.

”PEN har stöttat Rushdie ända sedan fatwan första gången kungjordes och författare över hela världen är solidariska med honom. Den iranska regeringen bör göra det klart att de inte tolererar något våld riktat mot Rushdie och vidta alla nödvändiga åtgärder för att garantera hans fysiska säkerhet”, säger Jennifer Clement, ordförande PEN International.

PEN uppmanar även västerländska regeringar som nu utökar samarbetet med Iran att kräva att den iranska regeringen upphäver hoten och belöningen, samt upphäver fatwan en gång för alla.

Läs mer här

Dödstraffet mot den saudiske poeten har upphävts

Den 2 februari beslutade den saudiska domstolen att upphäva dödsstraffet mot poeten Ashraf Fayadh. Straffet är nu omvandlat till åtta års fängelse och 800 piskrapp.

Den palestinske poeten, konstnären och curatorn Ashraf Fayadh dömdes den 17 november till döden för ”apostasi” (avfall från islam) av en domstol i Abha i Saudiarabien. Domen baserades på Fayadhs diktsamling Instructions Within och på hans twitterposter och privata konversationer.

”I stället för att rättmätigt frikänna och släppa poeten Ashraf Fayadh, har den saudiska domstolen endast förlängt denna orättvisa straff genom att omvandla det till ett långt fängelsestraff och en motbjudande fysisk bestraffning. Ashraf Fayadh sitter fängslad bara för att ha utövat sin lagliga rätt till yttrandefrihet – vi kommer att fortsätta pressa de saudiska myndigheterna och kräva hans omedelbara frigivning”, säger Carles Torner, verkställande direktör på PEN International.

Svenska PEN fortsätter att protestera kraftfullt mot domen eftersom den strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den är ännu ett exempel på Saudiarabiens brist på tolerans för det fria ordet, i likhet med den uppmärksammade domen mot Raif Badawi. Ola Larsmo, ordförande Svenska PEN, säger:

”Det är en marginell förändring av straffet. Vi talar om ett land som är en stor spelare på den internationella scenen som kränker mänskliga rättigheter på ett alldeles flagrant sätt samtidigt som man sitter i FN:s råd för mänskliga rättigheter, och det är faktiskt helt oacceptabelt.”