Nyheter

Svenska PEN protesterar mot gripandet av den egyptiske poeten El-Behairy

Svenska PEN protesterar mot gripandet av den egyptiske poeten El-Behairy

Tillsammans med PEN International och PEN i Danmark, Finland och Norge har Svenska PEN gjort ett gemensamt uttalande i protest mot att den egyptiske poeten Galal El-Behairy ställts inför militärdomstol, anklagad för bland annat blasfemi, förolämpning av militären och förakt för religionen.

PEN fördömer domarna mot Cumhuriyet

PEN fördömer domarna mot Cumhuriyet

I ett gemensamt uttalande från en lång rad yttrandefrihets- och människorättsorganisationer, bland dem PEN International, Reportrar utan gränser och Amnesty International, fördöms, i skarpaste ordalag, de hårda straffen mot 14 journalister och andra anställda vid tidningen Cumhuriyet. En domstol dömde på onsdagskvällen samtliga åtalade journalister och chefer till fängelse mellan två år och sex månader till åtta år. Tre andra anställda frikändes.

Jesper Bengtsson ny ordförande för Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s årsmöte igår den 25 april utsågs journalisten och författaren Jesper Bengtsson till ny ordförande.  

–  Yttrandefriheten är allt mer omdiskuterad och ifrågasatt, och kampen för den måste föras över hela världen. Till skillnad från för några år sedan har hoten nu också kommit oss närmare, både inom Europa och Sverige. Det gör inte frågorna viktigare, men mer brännande, säger Jesper Bengtsson. 

PEN:s kvinnomanifest

PEN:s kvinnomanifest

”Så länge kvinnors kreativitet och kunskap inte får uttryckas fritt kommer mänskligheten att fortsätta lida av brist och torftighet.”

Idag 8 mars på Internationella kvinnodagen, lanserar PEN sitt nya kvinnomanifest som utgår från att jämställdhet är avgörande för verklig yttrandefrihet. Manifestet antogs enhälligt på världskongressen i Ukraina 2017, och har nu översatts till en lång rad språk av PEN-center runt om i världen.