Opinion och debatt

Orhan Pamuk riskerar tre års fängelse för romanen Pestnätter

Orhan Pamuk riskerar tre års fängelse för romanen Pestnätter

En utredning har inletts mot den turkiske författaren och nobelpristagaren i litteratur, Orhan Pamuk med anledning av hans nya bok Pestnätter, en historisk roman som utspelar sig på en fiktiv ottomansk ö i början 1900-talet, mitt i ett utbrott av böldpest. Han anklagas för uppvigling, ”förolämpning av Atatürk”, republiken Turkiets grundare, och den turkiska flaggan. Svenska PEN kräver att brottsutredningen mot Orhan Pamuk läggs ned och att Turkiet upphör att förfölja och driva rättsliga processer om förtal mot författare och journalister som enbart använt sin rätt till yttrandefrihet.

Första gången, någonstans i världen – Historisk rättegång i Stockholm om krigsbrott och mord i Iran på 1980-talet

Första gången, någonstans i världen – Historisk rättegång i Stockholm om krigsbrott och mord i Iran på 1980-talet

Parvin Ardalan, styrelseledamot i Svenska PEN, skriver om den historiska rättegång mot en iransk medborgare som inleddes i Stockholm, den 10 augusti 2021 och som kommer att pågå ända fram till april 2022. Det är första gången som någon, någonstans i världen, ställs till svars för delaktighet i den Islamiska republikens eliminering av politiska motståndare under 1980-talet. Åtalspunkterna gäller krigsbrott samt mord, begångna under sommaren 1988 under den avslutande fasen av kriget mellan Iran och Irak.

Tolv tystade röster – Osman Kavala först ut i Svenska PEN:s nya kampanj

Tolv tystade röster – Osman Kavala först ut i Svenska PEN:s nya kampanj

Ett fall i månaden under ett års tid blixtbelyser världsläget för yttrandefriheten när Svenska PEN firar 100-årsjubileum. Filantropen, publicisten och aktivisten Osman Kavala har suttit fängslad i det beryktade Silivri-fängelset i Istanbul sedan 2017. Kavala blir det första av tolv angelägna fall som Svenska PEN särskilt uppmärksammar i samband med att centret firar 100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst.

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet

Stödmanifestation för Gui Minhais frihet fredagen den 15 oktober 2021, 12.00-13.00 utanför Kinas ambassad (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnviken). Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Svenska Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen och Reportrar utan gränser.

Iran: Stark oro för Narges Mohammadis hälsa

PEN International uttrycker allvarlig oro över journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi som avtjänar ett sexårigt fängelsestraff i det ökända Evinfängelset i Teheran. Hennes hälsa är idag allvarligt hotad till följd av miljön i fängelset. PEN International upprepar uppmaningen till Iranska myndigheter att omedelbart och ovillkorligt släppa Narges Mohammadi fri, och kräver att hon ges omedelbar tillgång till den sjukvård och medicinska behandling hon behöver

Känd författare och journalist dömd till 18 månaders fängelse i Turkiet

I ett gemensamt uttalande kräver Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Svenska PEN att den turkiska författaren, journalisten och förläggaren Ayşe Düzkan omedelbart släpps fri och att domen på 18 månaders fängelse upphävs. I ett brev till Turkiets justitieminister kräver vi att Ayşe Düzkan omedelbart och villkorslöst släpps fri. Läs brevet i sin helhet här.

Svenska PEN släpper ny rapport med anledning av Gui Minhais fortsatta fångenskap

I dag släpper Svenska PEN rapporten ”Året runt, dygnets alla dagar – Gui Minhai i det ofria Kina”, som belyser de komplexa omständigheter som omgett – och fortsatt omger – fallet Gui Minhai. Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN, kommenterar rapporten: ”Gui Minhais fall är omskakande på flera olika sätt och det är mycket viktigt att omvärlden fortsätter bevaka det, och trycket på att han ska friges får inte minska. Rapporten bör läsas av alla beslutsfattare som har med Gui Minhais fall att göra, med förhoppning om ett mer offensivt arbete för hans frihet.”

Pussy Riot-medlemmar beviljas asyl i Sverige

Svenska PEN välkomnar det glädjande beskedet att Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij beviljas asyl i Sverige efter att tidigare fått avslag. ”Det tidigare beslutet var alldeles obegripligt, givet allt vi vet om förföljelserna av Pussy Riot i Ryssland. Jag har svårt att se att det skulle finnas mer tungt vägande skäl för uppehållstillstånd”, säger Jesper Bengtsson, Svenska PENs ordförande.

Hur påverkas yttrandefriheten av det nya lagförslaget om datalagring?

Regeringen har lämnat ett nytt lagförslag till lagrådet om datalagring vid brottsbekämpning. Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson, Ola Larsmo, styrelseledamot i PEN International och it-debattören Mattias Beijmo skriver i DN idag om lagförslagets tänkbara negativa konsekvenser för yttrandefrihet och integritet.

Jennifer Clement talade vid stödmanifestation för Nasrin Sotoudeh

Den 27 mars samlades omkring 150 personer vid Norrmalmstorg i Stockholm för att kräva den ovillkorliga och omedelbara frigivningen av Nasrin Sotoudeh. Vid manifestationen talade bland annat Jennifer Clement, ordförande i PEN International. Läs hennes tal i sin helhet här.

Delta i stödmanifestation – Nasrin Sotoudeh dömd till 38 års fängelse och 148 piskrapp

Med anledning av den fruktansvärda domen mot den iranska människorättsjuristen, Nasrin Sotoudeh, anordnar Svenska PEN och Amnesty i Sverige en stödmanifestation. Vi protesterar mot domen, kräver att straffet upphävs och att Nasrin Sotoudeh omedelbart och villkorslöst släpps fri. 

Tid: Onsdag den 27 mars kl 12.00-12.30
Plats: Norrmalmstorg, Stockholm

Svenska PENs ordförande: ”En grotesk dom mot Nasrin Sotoudeh i Iran”

Svenska PENs ordförande Jesper Bengtsson och Ola Larsmo, styrelseledamot i PEN International, uppmärksammar Irans vettlösa dom mot människorättsadvokaten och författaren Nasrin Sotoudeh som nu har dömts till ytterligare 33 års fägelse och 148 piskrapp – “ett straff som med stor sannolikhet kommer att ta hennes liv”, skriver Ola Larsmo i DN Kultur.

Krav på omedelbar frigivning av saudiska kvinnorättskämpar

Krav på omedelbar frigivning av saudiska kvinnorättskämpar

Saudiarabien: I dag den 1 mars 2019 skickade PEN International tillsammans med 51 andra människorättsorganisationer ett brev till över 30 utrikesministrar med uppmaningen att FN:s medlemsstater ska anta en resolution som kräver den omedelbara och ovillkorliga frigivningen av saudiska kvinnorättskämpar under kommande FN-råd för mänskliga rättigheter. 

Yttrandefrihetsorganisationer i gemensamt upprop för Pussy Riot-medlemmar

I dag publicerar Svenska PEN tillsammans med Artist’s at Risk, Suomen PEN, SafeMuse och PEN America, ett öppet brev till Justitiedepartementet och Migrationsverket om det felaktiga beslutet att neka Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij asyl i Sverige. Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij är båda medlemmar i den ryska performancegruppen Pussy Riot. 

Vi kräver gemensamt att Migrationsverket omprövar sitt beslut. 

30 år sedan fatwan mot Salman Rushdie

30 år sedan fatwan mot Salman Rushdie

I dag har det gått 30 år sedan Irans religiöse ledare Ayatollah Ruhollah Khomeini riktade en fatwa mot författaren Salman Rushdie för hans bok Satansverserna. Med anledning av detta skriver Svenska PENs ordförande, Jesper Bengtsson, i Expressen om att yttrandefrihetens nya vindar på 90-talet i dag är en parentes mellan två repressiva epoker.

Frige Oleg Sentsov. Läget för den hungerstrejkande filmaren är kritiskt

Det brukar sägas att kampen för demokrati och yttrandefrihet måste föras hela tiden. Att rättigheter som vi normalt tar för givna hotas om de inte hela tiden prövas och diskuteras. Om det inte finns människor som är beredda att offra något för dem.

Sällan har detta varit så konkret som för den ukrainske filmaren Oleg Sentsov. Han för just nu kampen med sin egen kropp – sitt eget liv – som insats.

Svenska PEN del av demokratiuppropet #vimåsteprata

Svenska PEN del av demokratiuppropet #vimåsteprata

Svenska PEN är en del av demokratiuppropet #vimåsteprata som drog igång 6 mars. Som ett led i uppropet för att skydda och stärka demokratin inför valrörelsen 2018, är ordförande Elisabeth Åsbrink, förre ordförande Ola Larsmo och författaren Sverker Sörlin redaktörer för en antologi som Natur och Kultur ger ut. Där skriver ett tjugotal författare och forskare om demokratin och vad den enskilde individen kan göra för att stärka den. Alla arbetar utan ersättning och ett eventuellt överskott går till Svenska PEN.

Kinesiska myndigheter medger att Gui Minhai är fängslad

Kinesiska myndigheter medger att Gui Minhai är fängslad

- Uttalandet från den kinesiska regeringen är mycket oroande. Efter att Gui Minhai släpptes ur fängelset i oktober förra året, har de kinesiska myndigheterna hävdat att han var fri, trots att han har stått under sträng övervakning och inte tillåtits lämna landet. Att han nu återigen är fängslad, på hemlig plats, utan vare sig kontakt med sin dotter eller UD är djupt upprörande och strider mot alla rättsprinciper säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.