Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Manifestation för Oleg Sentsov 1 juni kl 18

Oleg Sentsov har med fredliga medel kraftfullt protesterat mot Rysslands annektering av Krim. Den 10 maj 2014 greps han i sin lägenhet i Krim av ryska säkerhetstjänsten. Han fördes till Ryssland och utsattes för mycket brutala förhör i häktet; han misshandlades, kvävdes och hotades med sexuella övergrepp. Efter drygt ett år i häkte ställdes han inför rätta, anklagad för planering av terroristbrott. Åklagarens huvudvittne drog tillbaka sitt vittnesmål och sa att det hade framtvingats under tortyr. Trots mycket vaga anklagelser och avsaknad av bevis dömde en militärdomstol Oleg Sentsov till 20 års fängelse. 

PEN fördömer domarna mot Cumhuriyet

PEN fördömer domarna mot Cumhuriyet

I ett gemensamt uttalande från en lång rad yttrandefrihets- och människorättsorganisationer, bland dem PEN International, Reportrar utan gränser och Amnesty International, fördöms, i skarpaste ordalag, de hårda straffen mot 14 journalister och andra anställda vid tidningen Cumhuriyet. En domstol dömde på onsdagskvällen samtliga åtalade journalister och chefer till fängelse mellan två år och sex månader till åtta år. Tre andra anställda frikändes.

Jesper Bengtsson ny ordförande för Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s årsmöte igår den 25 april utsågs journalisten och författaren Jesper Bengtsson till ny ordförande.  

–  Yttrandefriheten är allt mer omdiskuterad och ifrågasatt, och kampen för den måste föras över hela världen. Till skillnad från för några år sedan har hoten nu också kommit oss närmare, både inom Europa och Sverige. Det gör inte frågorna viktigare, men mer brännande, säger Jesper Bengtsson. 

Tucholskypristagare gripen

Den belarusiske poeten Uladzimir Njakljajeu har gripits av belarusisk polis. Njakljajeu tilldelades Svenska PEN:s Tucholskypris 2011 för sin litterära gärning och sin kamp för yttrandefriheten. Den 25 mars firas den traditionella Frihetsdagen i Belarus. I år är det 100 år sedan den Belarusiska folkrepubliken proklamerade sin självständighet, och även om republiken inte varade särskilt länge uppmärksammas Frihetsdagen av de demokratiska krafterna i Belarus varje år. I samband med det rapporterar medierna om massgripanden och "preventiva" häktningar. En av dem som greps är den tidigare Tucholskypristagaren, poeten Uladzimir Njakljajeu som häktades redan den 21 mars. Njakljajeu har tidigare vid upprepade tillfällen blivit arresterad, häktad och dömd för sitt aktiva ställningstagande mot den belarusiska regimens övergrepp mot mänskliga rättigheter. Sedan tidigare hade han en "innestående arrestering" utfärdad mot sig - ett repressivt sätt att hålla aktivister under kontroll - som makten valt att verkställa just nu. Svenska PEN protesterar mot häktningen av Uladzimir Njakljajeu och alla godtyckliga frihetsberövanden, och uppmanar myndigheterna i Belarus att värna mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

NYTT NUMMER AV DISSIDENTBLOGGEN, #25 – UNGERN

NYTT NUMMER AV DISSIDENTBLOGGEN, #25 – UNGERN

Svenska PEN presenterar sitt nya nummer av Dissidentbloggen. Länk här.

Ett nytt ord har börjat komma i bruk - ett nytt politiskt begrepp - för att de gamla inte räcker till. Vi talar om länder som inte är totalitära stater, inte diktaturer men de är inte heller demokratier. Istället styrs de mjuk-auktoritärt.

“Soft authoritarian” alltså. Ordet har kommit att användas om Ryssland och om Malaysia och Singapore. Länder där flera olika partier existerar och val hålls, men genom att regimen håller media och avgörande institutioner i hård kontroll, upprätthålls makten bortom den skenbara valfriheten. Nu gäller denna definitionen också Ungern.

PEN:s kvinnomanifest

PEN:s kvinnomanifest

”Så länge kvinnors kreativitet och kunskap inte får uttryckas fritt kommer mänskligheten att fortsätta lida av brist och torftighet.”

Idag 8 mars på Internationella kvinnodagen, lanserar PEN sitt nya kvinnomanifest som utgår från att jämställdhet är avgörande för verklig yttrandefrihet. Manifestet antogs enhälligt på världskongressen i Ukraina 2017, och har nu översatts till en lång rad språk av PEN-center runt om i världen.

Svenska PEN del av demokratiuppropet #vimåsteprata

Svenska PEN del av demokratiuppropet #vimåsteprata

Svenska PEN är en del av demokratiuppropet #vimåsteprata som drog igång 6 mars. Som ett led i uppropet för att skydda och stärka demokratin inför valrörelsen 2018, är ordförande Elisabeth Åsbrink, förre ordförande Ola Larsmo och författaren Sverker Sörlin redaktörer för en antologi som Natur och Kultur ger ut. Där skriver ett tjugotal författare och forskare om demokratin och vad den enskilde individen kan göra för att stärka den. Alla arbetar utan ersättning och ett eventuellt överskott går till Svenska PEN.

AGNETA PLEIJEL TILLDELAS 2017 ÅRS BERNSPRIS

2017 års Bernspris går till Agneta Pleijel "i vars författarskap Stockholms många ansikten skymtar, både storslaget och alldagligt, såväl kungens opera som Ringvägen, skärgården och Årsta torg. En berättarkonst som lyser upp en smal gångstig i ett för övrigt snötäckt landskap."

"Agneta Pleijel är en författare som varit med mig sedan tjugoårsåldern då jag läste hennes diktsamling Änglar, Dvärgar. Hon har skrivit om kärlek, längtan, styrka och svaghet på ett språk som satt ord på delar av mitt liv. Hon har varit ordförande i Svenska PEN, så också i fråga om engagemang för mänskliga rättigheter är hon en förebild", säger Svenska PENs ordförande Elisabeth Åsbrink.

Bernspriset delas ut varje år till en författare, journalist eller fotograf som ”lämnat ett värdefullt bidrag till skildringen av Stockholms kultur och natur, dess institutioner och dess utveckling eller Stockholmslivet i andra former”.

Priset instiftades 1963 i samband med Berns salongers 100-årsjubileum för att påminna om restaurangens centrala plats i Stockholms kulturliv. Pristagaren utses av Svenska PENs styrelse och prissumman är för närvarande på 10 000 kronor.

 

6000 dagar sedan Dawit Isaak fängslades

Måndagen den 26 februari är det 6000 dagar sedan den svenske journalisten och författaren Dawit Isaak frihetsberövades.

Vid det här laget känner nog de flesta i Sverige till ödet för svensk-eritreanske trebarnspappan från Lerum. Dawit Isaak fängslades den 23 september 2001 i Eritrea. Hans brott är att han och några journalistkollegor grundade landets första oberoende dagstidning, Setit.

Trots att det i dagarna gått 6 000 dagar nekas Isaak fortfarande advokat, familjebesök och rättslig prövning. Och det löfte som Eritrea gav sommaren 2016 om att Isaak snart skulle ställas inför rätta har ej infriats.

År efter år fortsätter Eritrea att rankas som ett av världens värsta länder för journalister. Sedan 2001 finns det inga oberoende medier i landet.

Svenska PEN fortsätter att påminna om Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Ingen ska fängslas för sina ord eller åsikter. 6000 dagar är 6000 för många. Det räcker nu. Vi uppmanar Eritrea att omedelbart frige Dawit Isaak.