Banned Books Week Sverige

Yttrandefriheten världen över står inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer och böcker förbjuds och censureras även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Demokratins främsta utposter, bibliotek och skolor, utsätts för påtryckningar, även i Sverige.

Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar. Under Banned Books Week uppmärksammar vi litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen.

Banned Books Week lanserades för första gången på bred front i Sverige under 2023. Intresset för ämnet var stort och veckan återkommer den 7–13 oktober 2024.

Vad är en förbjuden bok?

En förbjuden bok kan vara en bok som någon tycker att ingen annan ska få läsa.  Det kan innebära att en bok inte får ges ut eller säljas, att innehållet censureras eller att den plockas bort från skolor och bibliotek. I USA infördes till exempel 1477 bokförbud bara under hösten 2022. I Ungern finns det sedan 2021 en lag på att barn under 18 ska skyddas från böcker vars innehåll berör hbtq-frågor. Bokhandeln Knihauka i Minsk i Belarus tvingades stänga samma dag som den öppnade och 200 böcker beslagtogs i samband med det.

De som tar initiativ till att förbjuda böcker kan vara en statlig myndighet, polis, föräldraorganisationer, religiösa samfund, skolrepresentanter och liknande. Vanligt förekommande anledningar till att böcker blir förbjudna kan vara att de har en tydlig hbtq-tematik, att texten uttrycker kritik mot ett samhälle eller att innehållet går emot religiösa uppfattningar.

Om Banned Books Week

Banned Books Week Sverige arrangeras av nätverket Banned Books Week: Sweden som koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö stad. Nätverket är en del av Banned Books Week Coalition som förenar en rad internationella organisationer med syftet att uppmärksamma och sprida kunskap om förbjuden litteratur. Banned Books Week har arrangerats i USA sedan 1982 och startades som en reaktion på de växande utmaningarna med spridningen av böcker i skolor, bibliotek och bokhandlar.

Formgivning Banned Books Week Sverige: Albin Holmqvist

Banned Books Week Sverige 2024 genomförs med särskilt stöd från Bonniers Familjestiftelse, Catarina och Sven Hagströmers Stiftelse och Natur & Kultur


Delta i Banned Books Week Sverige

Arbetar du på bibliotek eller i bokhandel är detta ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma förbjuden litteratur. Läs mer om hur du deltar nedan.

Lisa över förbjudna böcker

Dawit Isaak-biblioteket och Svenska PEN har tagit fram en lista med förbjudna böcker. Den är full av böcker som någon tycker att ingen annan ska få läsa. Det kan vara att en bok inte fått ges ut eller säljas, att innehållet censurerats eller att den plockats bort från skolor och bibliotek.

I samarbete med Banned Books Week Sverige 2023 uppmärksammade Översättarcentrum förbjudna böcker genom filmer där deras svenska översättare läser ur dem. Du hittar alla filmerna här.