Första numret på nya sajten PEN/Opp fokuserar på språkliga rättigheter

Av världens nära 7 000 språk riskerar över 2 600 av dem att dö ut inom en snar framtid, enligt UNESCO, som har utnämnt 2019 till internationellt år för urfolksspråken. Många av de hotade språken är ursprungsspråk som talas av världens olika ursprungsfolk. Vad är moderspråk? Vad innebär det att vara en urfolksförfattare? Hur ser bokmarknaden ut för författare som skriver på urfolksspråk? Kan ett språk överleva utan en levande litteratur? Det är frågor vi ställer i detta nummer.

Svenska PENs ordförande om valet av Peter Handke som mottagare av Nobelpriset i litteratur 2019

I går blev det känt att författarna Olga Tokarczuk och Peter Handke kommer tilldelas Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019. Valet av Peter Handke har lett till hård kritik mot Svenska Akademien – både i Sverige och internationellt. Svenska PENs ordförande, Jesper Bengtsson, kommenterar valet av Peter Handke.

Manifestation till minne av den saudiske journalisten Jamal Khashoggi

Den 2 oktober har det gått ett år sedan den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades. Välkommen att delta i manifestationen till minne av honom och till stöd för alla författare och journalister som sitter fängslade i Saudiarabien. 

Tid: Onsdag den 2 oktober kl. 11.30
Plats: Saudiarabiens ambassad, Sköldungagatan 5, Stockholm

Samtal som livshållning – Yttrandefrihetspodden möter Stina Oscarson

Kan man samtala med vem som helst? Bör man samtala med vem som helst? Regissören och dramatikern Stina Oscarson brukar svara ja på sådana frågor. Och för det har hon fått både kritik och beröm.

PEN:s ordförande Jesper Bengtsson bjöd henne till ett samtal om samtal, och ställde frågan hur hennes hållning hänger ihop med yttrandefriheten

Angående journalisten Kurdo Baksi

Angående journalisten Kurdo Baksi

Sveriges Författarförbund, Svenska PEN och Journalistförbundet har tagit del av det som Kinas ambassad i Sverige skrivit angående journalisten och författaren Kurdo Baksi. I Sverige har vi yttrandefrihet och representanter för den kinesiska ambassaden har rätt att fritt uttrycka sin åsikt. Vi har rätt att uttrycka vår. Yttrandefrihet är en förutsättning för demokrati.

Svenska PEN på Bokmässan 2019

Svenska PEN på Bokmässan 2019

Svenska PEN medverkar på Bokmässan i Göteborg som i år äger rum 26–29 september med program om yttrandefrihet och litteratur. Vi kommer bland annat att fortsätta påminna om Dawit Isaaks fall och hans kamp för oberoende journalistik. Därför har vi tillsammans med Bokmässan, Reportrar utan gränser, Svenska Journalistförbundet, Svenska Författarförbundet och Expressen bjudit in Dawit Isaak till årets upplaga av bokmässan.