VÅRA HEDERSMEDLEMMAR


Svenska PEN har idag 36 hedersmedlemmar. Samtliga är författare eller på annat sätt litterärt verksamma personer, som utsatts – och i flera fall fortfarande utsätts – för förtryck eller förföljelse endast på grund av den skrivande verksamhet de ägnar sig åt. Deras enda brott är att med fredliga medel utöva sin rätt att uttrycka sig, fria från förtryck och religiös eller politisk förföljelse. Nedan finns att läsa en kort presentation av Svenska PENs hedersmedlemmar.Afghanistan


Samay Hamed

Afghansk författare, satiriker och poet som är medlem i PEN International. Samay Hamed flydde talibanerna i Afghanistan till Danmark 1998 och lever sedan dess i exil i Köpenhamn. Samay Hamed tilldelades Tucholskypriset 2010. 


Bangladesh


Tasneem Khalil

Journalist från Bangladesh som arbetat för The Daily Star – en av de största engelskspråkiga dagstidningarna i Bangladesh – samt som frilansare för CNN och konsult för Human Rights Watch. Flydde till Sverige 2007 efter år av förföljelse i hemlandet. Tasneem Khalil lever idag i exil i Örebro där han arbetar som utgivare och redaktör för Independent World Report

 

Taslima Nasrin

Bangladeshisk författare, känd för sitt arbete för jämställdhet i Bangladesh samt sin kamp för förtryckta minoriteter i länder dominerade av islam. På grund av hot från muslimska fundamentalister, tvingades Taslima Nasrin i exil 1994 och har sedan dess varit bosatt i Europa och Indien. Tilldelades 1994 års Tucholskypris.

 

Anisur Rahman

Författare och journalist från Bangladesh som 2003 debuterade med diktsamlingen Empty Glass. På grund av sin litterära verksamhet utsattes han för politiska repressalier i Bangladesh. Idag lever Anisur Rahman i exil i Uppsala, där han arbetar som projektledare på Litteraturcentrum och där han också var fristadsförfattare mellan 2009 och 2011. 

 

Eritrea


Dawit Isaak

Medialt uppmärksammad eritriansk-svensk författare och journalist som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, anklagad för att ha propagerat mot den eritreanska regimen. Belönades 2009 med Tucholskypriset samt Unescos pressfrihetspris 2017. De eritreanska myndigheterna uppgav senast 2016 att Dawit Isaak var vid liv. 


IRAN


Nasrin Sotoudeh

Iransk författare och humanjurist som 2010 blev dömd till tio års fängelse samt belagd med utreseförbud, anklagad för att konspirera mot och hota den iranska regeringen. Nasrin tilldelades 2018 års Tucholskypris. I mars 2019 dömdes hon till ytterligare 33 års fängelse samt 148 piskrapp, anklagad för  att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei. 

 

Narges Mohammadi

Iransk författare och människorättsaktivist som 2016 dömdes till sexton års fängelse och utreseförbud för hennes kamp för politiska fångar i Iran. Under flera år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council, som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är även engagerad i Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Nargesbelönades 2011 med Per Anger-priset för sitt arbete för mänskliga rättigheter.


Adnan Hassanpour

Iransk-kurdisk journalist, författare och människorättsaktivist som greps i januari 2007, anklagad för kontakt med ett förbjudet, kurdiskt parti. Hassanpour dömdes först till döden men straffet omvandlades till femton års fängelse. Efter förändringar i strafflagen avkortades hans straff till tio år, och den 10 september 2016 släpptes Adnan Hassanpour fri. 


Mohammad Sadiq Kabudvand 

Iransk journalist, författare och en av grundarna och tidigare ordförande i den teheranbaserade Kurdistan Human Rights Organization (RMMK). Mohammad Sadiq Kabudvand dömdes i juli 2007 till ett tioårigt fängelsestraff för att ha ”propagerat mot systemet” och ”agerat mot statens säkerhet”. I maj 2017 frigavs Sadiq Kabudvand efter nästan tio år i fångenskap. 


Jafar Panahi

Flerfaldigt prisbelönt iransk filmskapare som 2018 vann pris för bästa manus för filmen Se Rokh vid filmfestivalen i Cannes. Under oroligheterna efter det iranska valet 2009 greps Panahi anklagad för att ha spridit propaganda mot regimen. 2011 dömdes Panahi till husarrest men ska enligt uppgift idag få röra sig fritt inom landets gränser. 

 

Nasser Zarafshan

Iransk författare, översättare och jurist. Internationellt känd för sitt agerande som juridiskt ombud för familjerna till de två iranska dissidentförfattarna som mördades i Iran 1998. 2007 hade Nasser Zarafshan avtjänat sitt femåriga fängelsestraff, utdömt av en militärdomstol och han släpptes fri. Nasser Zarafshan tilldelades 2006 års Tucholskypris.


Parvin Ardalan

Iransk journalist och kvinnorättsjurist som på 90-talet var med och grundade Women’s Cultural Centre, ett diskussionscentrum för kvinnofrågor i Teheran. I april 2007 dömdes Parvin Ardalan till tre års fängelse för att ha ”hotat rikets säkerhet”.  2009 tilldelades hon Olof Palmepriset ”för sitt engagemang och enträgna arbete för en demokratins och dialogens väg i en konfliktfylld region” men greps på Teherans flygplats och hindrades flyga till Stockholm för att ta emot priset. Parvin är idag bosatt i Sverige där hon fick permanent uppehållstillstånd 2012. 

 

KINA


Gui Minhai

Kinesisk-svensk författare och förläggare som hösten 2015 försvann vid sin semesterlägenhet i Thailand och som sedan dess sitter i kinesiskt förvar på oklara grunder. I oktober 2017 meddelades att Minhai släppts fri men i januari 2018 greps han återigen, denna gång anklagad för att ha delat känslig information med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai är av allt att döma frihetsberövad på grund av sina regimkritiska böcker. I maj 2019 publicerade Svenska PEN en rapport om Gui Minhai och de kinesiska myndigheternas agerande i fallet.

 

Gao Yu

Kinesisk journalist som 2015 dömdes till sju års fängelse, anklagad för att ha läckt hemliga dokument om den kinesiska regimens planerade tillslag mot pressfriheten i landet. Gao Yu släpptes snart av medicinska skäl men avtjänar idag ett femårigt straff i husarrest och väntas friges 2021. 


Liu Di

Kinesisk författare och bloggare som verkar under pseudonymen Stainless Steel Mouse. Dömdes 2002 till ett års fängelse efter att ha bloggat om Kinas bevakning av internet. Bidrog 2013 med en text i PEN Internationals rapport Creativity and Constraint in Today’s China. Liu Di är medlem i det oberoende kinesiska PEN (ICPC). 

 

Xu Xiao

Kinesisk författare, förläggare och redaktör som under en prodemokratisk demonstration i Hong Kong 2014 fängslades, anklagad för att undergräva den kinesiska statsmakten. Xu Xiao släpptes fri samma år och verkar idag som författare i Peking.


Kuba

 

Jorge Oliviera Castilo

Kubansk poet, författare och journalist som 2003, under den så kallade Kubavåren, fängslades tillsammans med 74 andra kubanska dissidenter. Han dömdes till 18 års fängelse, vilket senare omvandlades till skyddstillsyn på grund av hälsoskäl. Den kubanska säkerhetspolisen har flera gånger hotat att återkalla hans skyddstillsyn om han inte slutar att kritisera regimen. Han är nu fånge i sitt land och lever under övervakning av regimen i området där han bor. 

 

Ángel Santiesteban Prats

Flerfaldigt prisbelönt kubansk författare vars romaner publicerats i 15 länder. Ángel Santiesteban Prats avtjänade tre år av ett femårigt fängelsestraff, som omvandlades till skyddstillsyn i juni 2015. För närvarande är han vid dålig hälsa och är dagligen övervakad av säkerhetspolisen i sitt hem.  


Omar Moisés Ruiz Hernandez

Kubansk journalist född 1947 som under tillslaget mot den underjordiska demokratirörelsen 2003, även kallat Kubavåren, arresterades av den kubanska säkerhetspolisen och dömdes till 18 års fängelse. Innan han greps arbetade Hernandez för dissidentpressbyrån Decoro Working Group. Omar släpptes fri 2010 och lever sedan dess i exil i Spanien. 


Mexiko


Lydia Cacho

Mexikansk författare, journalist och människorättsaktivist, betraktad som en av Mexikos främsta granskande journalister. Lydia Cacho har skrivit ett antal böcker där hon bland annat avslöjat korruption, något som har lett till att hon idag utsätts för mordhot och tvingas leva under bevakning. Lydia Cacho tilldelades 2008 års Tucholskypris. 


Ryssland

 

Marija Aljochina

Rysk politisk aktivist och medlem i den Putinkritiska punkrock-gruppen Pussy Riot tillsammans med Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova. 2012 dömdes Marija Aljochina till två års fängelse för huliganism till följd av en Putinkritisk protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva. 2017 utkom boken Riot Days där Aljochina beskriver sin tid i fängelset. Marija Aljochina är idag bosatt i Moskva. 

 

Jekaterina Samutsevitj

Rysk politisk aktivist och medlem i den Putinkritiska punkrock-gruppen Pussy Riot tillsammans med Marija Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova. Dömdes 2012 till två års fängelse till följd av en Putinkritisk protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva. Jekaterina blev kort efter domen villkorligt frigiven.

 

Nadezjda Tolokonnikova

Rysk politisk aktivist och medlem i den Putinkritiska punkrock-gruppen Pussy Riot tillsammans med Marija Aljochina och Jekaterina Samutsevitj. Dömdes 2012 till två års fängelse till följd av en Putinkritisk protestaktion i Frälskarkatedralen i Moskva. Nadezjda släpptes fri 2014. 


Saudiarabien


Raif Badawi

Författare, bloggare och människorättsaktivist från Saudiarabien som ifrågasatt bristen på yttrandefrihet och andra kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. 2013 dömdes Badawi till sju års fängelse och 1000 piskrapp för att ha startat ett internetforum som ”kränker islamiska värden och propagerar för liberala värderingar”. År 2015 tilldelades han Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet och samma år gav Svenska PEN ut boken ”Tusen piskrapp” som samlar Raif Badawis förbjudna bloggtexter. 

 

Ashraf Fayadh

Palestinsk poet och konstnär som greps av saudisk polis första gången 2013, anklagad för att ha framfört vilseledande åsikter om islam. Fayadh frigavs mot borgen men greps återigen 2014, denna gång anklagad för hädelse och för att ha förolämpat kungadömet Saudiarabien. Fayadh dömdes 2015 till döden för blasfemi, men straffet kom senare att omvandlas till åtta års fängelse och 800 piskrapp.


Syrien

 

Faraj Bayrakdar

Syrisk författare och poet som 1979 debuterade med två diktsamlingar innan den syriske underrättelsetjänsten grep honom 1987. År 2000 släpptes Faraj Bayrakdar fri efter en stor internationell kampanj och idag lever han i exil i Sverige där han 2007 tilldelades Tucholskypriset.


Turkiet

 

Osman Kavala

Turkisk människorättsförsvarare, publicist och grundare av flera organisationer i civilsamhället. Kavala greps den 18 oktober 2017 på Atatürks flygplats i Istanbul dit han anlänt efter ett möte på Kulturinstitutet i Gaziantep, där han haft diskussioner med Goethe-Institutet om ett utökat samarbete. Sedan dess har Osman Kavala hållits isolerad i Silivrifängelset. Först i mars 2019 presenterades åtalet om ”omstörtande verksamhet” i samband med Gezi-protesterna. Formuleringarna i åtalet överensstämmer med de anklagelser som president Erdogan riktat mot Kavala, enligt Erdogan ska Kavala ha samarbetat med den ungersk-amerikanske filantropen George Soros för att iscensätta Gezi-protesterna. Rättegången inleddes i juni, men sköts upp med beskedet att Kavala skulle hållas kvar i häkte och att rättegången skulle återupptas den 8 oktober. Även denna gång sköts rättegången upp och flyttades fram till den 24–25 december.

Ahmet Altan

Författare och journalist från Turkiet som 2017 greps tillsammans med sin bror Mehmet Altan anklagad för att ha ”försökt störta den konstitutionella ordningen” enligt artikel 309 i den turkiska strafflagen genom inblandning i kuppförsöket 16 juli 2016. Ahmet och hans bror dömdes till livstidsfängelse men en överklagan till Turkiets högsta juridiska organ ledde till att brodern Mehmet släpptes fri. Idag sitter Altan fortsatt fängslad i högsäkerhetsfängelset Silivri i utanför Istanbul. Ahmet Altan är nominerad till Baillie Gifford priset i kategorin ”Non-fiction” för sin bok I will never see the world again. Priset tillkännages den 19 november

Muharrem Erbey

Författare och humanjurist från Turkiet som arbetar för kurdernas kulturella rättigheter. 2014 fängslades Muharrem, anklagad för att vara involverad i KCK (Kurdernas enade samfund) – den politiska grenen av det förbjudna partiet PKK. Han tillbringade fyra år i häktet utan rättegång och släpptes sedan fri våren 2014. Samma år tilldelades Muharrem Tucholskypriset.

Orhan Pamuk

Prisbelönt regimkritisk författare och journalist som verkar i Istanbul. 2005 blev Orhan Pamuk åtalad för att ha ”förolämpat den turkiska identiteten” i ett kritiskt uttalande om landets behandling av kurder och armenier. Åtalet väckte stor uppmärksamhet och målet lades så småningom ned. Genom en överklagan öppnades dock fallet på nytt och Orhan dömdes till ett skadestånd på motsvarande 25 000 svenska kronor. Orhan tilldelades 2006 års Nobelpris i litteratur.

 

Eşber Yağmurdereli

Den prokurdiska författaren, juristen och människorättsaktivisten Eşber Yağmurdereli har suttit fängslad av och till sedan 1978, då han åtalades för att ”försöka ändra Turkiets konstitutionella ordning”. Efter 13 år i fängelse släpptes Eşberfri, men åtalades återigen 1998, denna gång anklagad för att ”stödja terrororganisationer och sprida propaganda”. År 2001, efter sammanlagt 15 år i fängelse, släpptes Eşberfri. Idag lever han i Ankara. 

Can Dündar

Turisk journalist och dokumentärfilmare, betraktad som en av de mer framträdande mediepersonligheterna i Turkiet. I november 2015 greps Dündar efter att hans tidning Cumhyriet, där han då verkade som ansvarig utgivare, publicerat bilder som visar hur den turkiska staten förser islamistiska rörelser med vapen. En arresteringsorder utfärdades mot Dündar i oktober 2016. Han lever nu i exil i Tyskland. 

Asiye Güzel Zeybek

Tidigare redaktör för en radikal tidskrift som greps 1997, anklagad för medlemskap i en olaglig organisation. Efter nästan sex år i fängelse, släpptes Asiye Güzel Zeybek fri i juni 2002. Under rättegången vittnade hon om att ha blivit våldtagen i samband med förhör. Åtta poliser ställdes inför rätta men åtalet lades ned. Med hjälp av PEN flydde hon till Sverige och dömdes senare i sin frånvaro till ytterligare 12 och ett halvt års fängelse.

Ragıp Zarakolu  

Turkisk publicist och människorättsaktivist och en av grundarna till dagstidningen Demokrat som förbjöds under militärkuppen i Turkiet 1980. 1971 greps Zarakolu första gången för samröre med Amnesty International och 1982 arresterades han och belades med utreseförbud mellan 1971 och 1991. Zarakolu blev Sigtunas första fristadsförfattare 2013. 
Vietnam

Bùi Chát

Vietnamesisk författare som varit aktiv i den litterära rörelsen ”öppna din mun” som försöker lägga grunden för en fri debatt i Vietnam. Bùi Chát har upprepade gånger blivit trakasserad av den vietnamesiska polisen för att ha gett ut disktsamlingar och ordnat ”illegala” poesiuppläsningar. Tog 2011 emot pris av IPA Freedom to Publish för sitt engagemang för yttrandefriheten i Vietnam.
Vitryssland

Svetlana Aleksijevitj

Flerfaldigt prisbelönad ryskspråkig författare som vid upprepade tillfällen varit föremål för hatkampanjer, anklagad för att i sina texter svartmåla Ryssland. 2015 tilldelades Svetlana Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur. Idag är hon bosatt i Minsk där hon fortfarande inte tillåts framträda offentligt.