VÅRA HEDERSMEDLEMMAR

Svenska PEN har idag 39 hedersmedlemmar. Samtliga är författare eller på annat sätt litterärt verksamma personer, som utsatts – och i flera fall fortfarande utsätts – för förtryck eller förföljelse endast på grund av den skrivande verksamhet de ägnar sig åt. Deras enda brott är att med fredliga medel utöva sin rätt att uttrycka sig, fria från förtryck och religiös eller politisk förföljelse. Nedan finns att läsa en kort presentation av Svenska PEN:s hedersmedlemmar.


Afghanistan

Samay Hamed

Afghansk författare, satiriker och poet som är medlem i PEN International. Samay Hamed flydde talibanerna i Afghanistan till Danmark 1998 och lever sedan dess i exil i Köpenhamn. Samay Hamed tilldelades Tucholskypriset 2010. 


Belarus

Svetlana Aleksijevitj

Flerfaldigt prisbelönad ryskspråkig författare som vid upprepade tillfällen varit föremål för hatkampanjer, anklagad för att i sina texter svartmåla Ryssland. Aleksijevitjs mest kända verk, den dokumentära bokserien Utopins röster, har i hemlandet Belarus flaggats som extremistisk litteratur. 2015 tilldelades Svetlana Aleksijevitj Nobelpriset i litteratur ”för hennes mångstämmiga verk, ett monument och mod i vår tid”. Hon har tvingats i exil fler gånger och genom fristadsnätverket International Cities of Refuge Network har hon fått fristad i bland annat Göteborg.

ALES BJALJATSKI

Ales Bjaljatski är författare och människorättsaktivist. Han har varit en av den belarusiska demokratirörelsens mest centrala gestalter sedan 1980-talet och 1996 grundade han människorättscentret Vjasna, som sedan dess systematiskt kartlagt Lukasjenkaregimens brott. Ales Bjaljatskis namn blev känt för en större allmänhet när han 2022 tilldelades Nobels fredspris för sin outtröttliga kamp. I maj 2023 dömdes Bjaljatski till tio års fängelse efter en rättegång kantad av oegentligheter, fabricerade åtal och brist på insyn. Han förflyttades strax därefter till en straffkoloni i Horki i östra Belarus.

Bangladesh

Tasneem Khalil

Journalist från Bangladesh som arbetat för The Daily Star – en av de största engelskspråkiga dagstidningarna i Bangladesh – samt som frilansare för CNN och konsult för Human Rights Watch. Flydde till Sverige 2007 efter år av förföljelse i hemlandet. Tasneem Khalil lever idag i exil i Malmö där han arbetar som chefredaktör för nätplattformen Netra News som publicerar nyheter om Bangladesh på både bengali och engelska.

 

Taslima Nasrin

Bangladeshisk författare, känd för sitt arbete för jämställdhet i Bangladesh samt sin kamp för förtryckta minoriteter i länder dominerade av islam. På grund av hot från muslimska fundamentalister, tvingades Taslima Nasrin i exil 1994 och har sedan dess varit bosatt i Europa, bland annat i Stockholm, och i Indien. Flera av hennes böcker är eller har varit förbjudna, till exempel Lajja: Skammen (utgiven på svenska 1994) som handlar om våldet mot hinduer som bröt ut efter att moskén Babri Masjid förstördes 1992. Taslima Nasrin tilldelades 1994 års Tucholskypris.

 

Anisur Rahman

Författare och journalist från Bangladesh som 2003 debuterade med diktsamlingen Empty Glass. På grund av sin litterära verksamhet utsattes han för politiska repressalier i Bangladesh. Idag lever Anisur Rahman i exil i Uppsala, där han arbetar som projektledare på Litteraturcentrum och där han också var fristadsförfattare mellan 2009 och 2011. 

 

Eritrea

Dawit Isaak

Eritriansk-svensk författare och journalist som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea, utan vare sig åtal eller rättegång. Dawit Isaak hålls i total isolering från omvärlden utan vare sig kontakt med sin familj eller svenska myndigheter. De eritreanska myndigheterna vägrar lämna uppgifter om var han hålls fängslad eller om han ens är vid liv. Hans fall har uppmärksammats internationellt i både EU, FN och Afrikanska kommissionen.  Dawit Isaak belönades med Tucholskypriset 2009 samt Unescos pressfrihetspris 2017.


IRAN

Nasrin Sotoudeh

Iransk författare och humanjurist som 2010 blev dömd till tio års fängelse samt belagd med utreseförbud, anklagad för att konspirera mot och hota den iranska regeringen. Nasrin tilldelades 2018 års Tucholskypris. I mars 2019 dömdes hon till ytterligare 33 års fängelse samt 148 piskrapp, anklagad för  att ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei. 

Narges Mohammadi

Iransk författare och människorättsaktivist som 2016 dömdes till sexton års fängelse och utreseförbud för hennes kamp för politiska fångar i Iran. Under flera år har hon fört kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council, som består av författare, artister, advokater och aktivister som arbetar för mänskliga rättigheter i Iran. Hon är även engagerad i Defenders of Human Rights Centre, som förser politiska fångar med försvarsadvokater. Nargesbelönades 2011 med Per Anger-priset för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

Adnan Hassanpour

Iransk-kurdisk journalist, författare och människorättsaktivist som greps i januari 2007, anklagad för kontakt med ett förbjudet, kurdiskt parti. Hassanpour dömdes först till döden men straffet omvandlades till femton års fängelse. Efter förändringar i strafflagen avkortades hans straff till tio år, och den 10 september 2016 släpptes Adnan Hassanpour fri. 

Mohammad Sadiq Kabudvand 

Iransk journalist, författare och en av grundarna och tidigare ordförande i den teheranbaserade Kurdistan Human Rights Organization (RMMK). Mohammad Sadiq Kabudvand dömdes i juli 2007 till ett tioårigt fängelsestraff för att ha ”propagerat mot systemet” och ”agerat mot statens säkerhet”. I maj 2017 frigavs Sadiq Kabudvand efter nästan tio år i fångenskap. 

Jafar Panahi

Flerfaldigt prisbelönt iransk filmskapare som 2018 vann pris för bästa manus för filmen Se Rokh vid filmfestivalen i Cannes. Under oroligheterna efter det iranska valet 2009 greps Panahi anklagad för att ha spridit propaganda mot regimen. 2011 dömdes Panahi till husarrest men ska enligt uppgift idag få röra sig fritt inom landets gränser. 

 

Nasser Zarafshan

Iransk författare, översättare och jurist. Internationellt känd för sitt agerande som juridiskt ombud för familjerna till de två iranska dissidentförfattarna som mördades i Iran 1998. 2007 hade Nasser Zarafshan avtjänat sitt femåriga fängelsestraff, utdömt av en militärdomstol och han släpptes fri. Nasser Zarafshan tilldelades 2006 års Tucholskypris.

Parvin Ardalan

Iransk journalist och kvinnorättsjurist som på 90-talet var med och grundade Women’s Cultural Centre, ett diskussionscentrum för kvinnofrågor i Teheran. I april 2007 dömdes Parvin Ardalan till tre års fängelse för att ha ”hotat rikets säkerhet”.  2009 tilldelades hon Olof Palmepriset ”för sitt engagemang och enträgna arbete för en demokratins och dialogens väg i en konfliktfylld region” men greps på Teherans flygplats och hindrades flyga till Stockholm för att ta emot priset. Parvin är idag bosatt i Sverige där hon fick permanent uppehållstillstånd 2012. 

Sedigheh Vasmaghi

Sedigheh Vasmaghi är teolog och en välkänd författare som har publicerat flera diktsamlingar vid sidan av akademisk litteratur och politiska krönikor. Hon har i decennier utsatts för trakasserier från de iranska myndigheterna på grund av sitt arbete för mänskliga rättigheter, sina diktsamlingar och sina akademiska skrifter. På 1990-talet var hon docent vid Teherans universitet, och som en av mycket få kvinnor i Iran undervisade hon i islamsk lagstiftning. Hon har även engagerat sig i kvinnors rättigheter och mot dödsstraff. Sedigheh Vasmaghi kom till Uppsala som fristadsstipendiat genom ICORN 2012 och återvände till Iran 2017. Hennes dikter finns över översatta till svenska av Tobias Bernander i diktsamlingen Smälta smärtor (Bokförlaget Edda, 2023).  

KINA

Gui Minhai

Kinesisk-svensk författare och förläggare som hösten 2015 försvann vid sin semesterlägenhet i Thailand och som sedan dess sitter i kinesiskt förvar på oklara grunder. I oktober 2017 meddelades att Minhai släppts fri men i januari 2018 greps han återigen, denna gång anklagad för att ha delat känslig information med svensk ambassadpersonal. Gui Minhai är av allt att döma frihetsberövad på grund av sina regimkritiska böcker. I maj 2019 publicerade Svenska PEN en rapport om Gui Minhai och de kinesiska myndigheternas agerande i fallet.

 

Gao Yu

Kinesisk journalist som 2015 dömdes till sju års fängelse, anklagad för att ha läckt hemliga dokument om den kinesiska regimens planerade tillslag mot pressfriheten i landet. Gao Yu släpptes snart av medicinska skäl men avtjänar idag ett femårigt straff i husarrest och väntas friges 2021. 

Liu Di

Kinesisk författare och bloggare som verkar under pseudonymen Stainless Steel Mouse. Dömdes 2002 till ett års fängelse efter att ha bloggat om Kinas bevakning av internet. Bidrog 2013 med en text i PEN Internationals rapport Creativity and Constraint in Today’s China. Liu Di är medlem i det oberoende kinesiska PEN (ICPC). 

Xu Xiao

Kinesisk författare, förläggare och redaktör som under en prodemokratisk demonstration i Hong Kong 2014 fängslades, anklagad för att undergräva den kinesiska statsmakten. Xu Xiao släpptes fri samma år och verkar idag som författare i Peking.


Kuba

Jorge Oliviera Castilo

Kubansk poet, författare och journalist som 2003, under den så kallade Kubavåren, fängslades tillsammans med många kubanska dissidenter. Han dömdes till 18 års fängelse, ett straff som efter internationella påtryckningar omvandlades till skyddstillsyn på grund av hälsoskäl 2005. 2016 tilläts Olivera Castillo lämna Kuba, efter att ha fått en inbjudan från Harvard sju år tidigare. Sedan november 2021 är han ”writer-in-residence” i Pittsburgh tillsammans med sin fru, människorättskämpen Nancy Alfaya Hernandez.

 

Ángel Santiesteban Prats

Flerfaldigt prisbelönt kubansk författare vars romaner publicerats i 15 länder. Ángel Santiesteban Prats avtjänade tre år av ett femårigt fängelsestraff, som omvandlades till skyddstillsyn i juni 2015. Prats bor kvar på Kuba, där han fortsätter att kritisera regimen. 2020 mottog han The Vaclav Havel Library Foundations pris Disturbing the Peace, som går till författare som utsatts för repressalier på grund av sin kamp för mänskliga rättigheter.

Omar Moisés Ruiz Hernandez

Kubansk journalist född 1947 som under den så kallade Kubavåren 2003 arresterades av den kubanska säkerhetspolisen och dömdes till 18 års fängelse. Innan Hernandez greps arbetade han för dissidentpressbyrån Decoro Working Group. Han frigavs 2010 och lever sedan dess i exil i Spanien.


Mexiko

Lydia Cacho

Mexikansk författare, journalist och människorättsaktivist, betraktad som en av Mexikos främsta granskande journalister. Lydia Cacho har skrivit ett antal böcker där hon bland annat avslöjat korruption, något som har lett till att hon idag utsätts för mordhot och tvingas leva under bevakning. Lydia Cacho tilldelades 2008 års Tucholskypris. 


Ryssland

Marija Aljochina

Rysk politisk aktivist och medlem i den Putinkritiska punkrock-gruppen Pussy Riot tillsammans med Jekaterina Samutsevitj och Nadezjda Tolokonnikova. 2012 dömdes Marija Aljochina till två års fängelse för huliganism till följd av en Putinkritisk protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva. 2017 utkom boken Riot Days där Aljochina beskriver sin tid i fängelset.

 

Jekaterina Samutsevitj

Rysk politisk aktivist och medlem i den Putinkritiska punkrock-gruppen Pussy Riot tillsammans med Marija Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova. Dömdes 2012 till två års fängelse till följd av en Putinkritisk protestaktion i Frälsarkatedralen i Moskva. Jekaterina blev kort efter domen villkorligt frigiven.

 

Nadezjda Tolokonnikova

Rysk politisk aktivist och medlem i den Putinkritiska punkrock-gruppen Pussy Riot tillsammans med Marija Aljochina och Jekaterina Samutsevitj. Dömdes 2012 till två års fängelse till följd av en Putinkritisk protestaktion i Frälskarkatedralen i Moskva. Nadezjda släpptes fri 2014. 


Saudiarabien

Raif Badawi

Författare, bloggare och människorättsaktivist från Saudiarabien som ifrågasatt bristen på yttrandefrihet och andra kränkningar av mänskliga rättigheter i landet. 2013 dömdes Badawi till sju års fängelse och 1000 piskrapp för att ha startat ett internetforum som ”kränker islamiska värden och propagerar för liberala värderingar”. År 2015 tilldelades han Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet och samma år gav Svenska PEN ut boken ”Tusen piskrapp” som samlar Raif Badawis förbjudna bloggtexter. 

 

Ashraf Fayadh

Palestinsk poet och konstnär som greps av saudisk polis första gången 2013, anklagad för att ha framfört vilseledande åsikter om islam. Fayadh frigavs mot borgen men greps återigen 2014, denna gång anklagad för hädelse och för att ha förolämpat kungadömet Saudiarabien. Fayadh dömdes 2015 till döden för blasfemi, men straffet kom senare att omvandlas till åtta års fängelse och 800 piskrapp.


Syrien

Faraj Bayrakdar

Syrisk författare och poet som 1979 debuterade med två diktsamlingar innan den syriske underrättelsetjänsten grep honom 1987. År 2000 släpptes Faraj Bayrakdar fri efter en stor internationell kampanj och idag lever han i exil i Sverige där han 2007 tilldelades Tucholskypriset.


Turkiet

Osman Kavala

Människorättsförsvarare, filantrop och förläggare. Osman Kavala greps 2017, anklagad för att ha bidragit till att finansiera de så kallade Gezi-protesterna 2013 och även för att ha haft en roll i kuppförsöket mot Erdoğan 2016. Sedan gripandet har han ställts inför rätta i flera processer där han friats men sedan fällts i högre domstolar. År 2019 uppmanade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna Turkiet att frige Kavala. Ändå dömdes han i april 2022 till lagens hårdaste straff, trettio års fängelse utan möjlighet till benådning och med särskilda restriktioner.

Osman Kavala, född 1957, är en företagsledare som har ägnat sitt liv åt arbete för fred och mänskliga rättigheter. Han har bidragit till att bygga upp flera civilsamhällesorganisationer, bland dem Anadolu Kültür, och är även en av grundarna till förlagshuset Iletişim.

Ahmet Altan

Journalist och författare, född 1950. Ahmet Altan och hans bror, ekonomen och människorättsförsvararen Mehmet Altan, har upprepade gånger gripits, dömts, frigivits och gripits igen, anklagade för olika brott, bland annat mot ”den konstitutionella ordningen” i Turkiet. Flera av anklagelserna går tillbaka till kuppförsöket mot Erdoğan 2016 och den roll som bröderna påstås ha spelat genom uttalanden i ett tv-program kvällen före kuppförsöket. I mars 2022 dömdes Ahmet Altan till ett fängelsestraff på tre år och fyra månader för att ha avslöjat statshemligheter. Han överklagade domen och var 2024 fri i väntan på ett avgörande.

Ahmet Altan är författare till två böcker utgivna på svenska, romanen Madame Hayat (2023) och fängelsememoaren Jag kommer aldrig mer se världen (2021).

Muharrem Erbey

Författare och jurist som arbetar för kurdernas kulturella rättigheter. Muharrem Erbey fängslades 2009 tillsammans med 150 andra oppositionella, anklagad för samröre med det förbjudna PKK men också för att ha smutskastat den turkiska regeringen vid ett seminarium i Sveriges riksdag. Han satt häktad mer än fyra år utan rättegång och släpptes fri våren 2014. Samma år tilldelades han Tucholskypriset.

Muharrem Erbey, född 1969, bor i Diyarbakir där han fortfarande utsätts för hårt tryck från myndigheterna.

Orhan Pamuk

Prisbelönt författare och journalist bosatt i Istanbul. År 2005 blev Orhan Pamuk åtalad för att ha ”förolämpat den turkiska identiteten” i en intervju i en schweizisk tidning om landets behandling av kurder och armenier. Åtalet väckte stor uppmärksamhet och Pamuk sade i senare intervjuer att han genom sitt uttalande hade slagit ett slag för yttrandefriheten. Målet lades ned, men öppnades på nytt och Pamuk dömdes att betala ett skadestånd på motsvarande 25 000 svenska kronor.

Orhan Pamuk, född 1952, tilldelades 2006 års Nobelpris i litteratur. Han har också fått en rad andra prestigefyllda priser och hans böcker är översatta till över femtio språk.

 

Eşber Yağmurdereli

Prokurdisk poet, novellförfattare, dramatiker, jurist och människorättsaktivist. Eşber Yağmurdereli fängslades 1978, dömd för att ha försökt ”ändra Turkiets konstitutionella ordning”. Efter 13 år i fängelse släpptes han, men åtalades återigen 1997, denna gång anklagad bland annat för att ha stöttat terrorism och spridit propaganda. År 2001 släpptes han efter att tidvis ha utsatts för tortyr.

Eşber Yağmurdereli, född 1945, är blind sedan tioårsåldern. Idag bor han i Ankara. 

Can Dündar

Journalist, dokumentärfilmare och en av Turkiets mest framträdande mediapersonligheter. I november 2015 greps Dündar efter att tidningen Cumhuriyet, där han var ansvarig utgivare, publicerat bilder som visade hur den turkiska staten försåg islamistiska rörelser i Syrien med vapen. Han och chefen för tidningens redaktion i Ankara, Erdem Gül, anklagades bland annat för att ha varit medlemmar i en terrororganisation och för spioneri. De båda släpptes 2016, men 2020 dömdes Dündar i sin frånvaro till 27 år i fängelse för bland annat spioneri. Han överklagade domen från exil i Tyskland. Dündar är också en av de anklagade i fallet som gäller de så kallade Gezi-protesterna 2013.

Can Dündar, född 1961, bor i Berlin där han driver en nyhetssajt, Özgürüz. Han är författare till flera böcker, bland annat en biografi om Erdoğan, och har tilldelats en rad priser för sin publicistik.

Asiye Güzel Zeybek

Författare och journalist, född 1970. Asiye Güzel Zeybek greps 1997, anklagad för medlemskap i en olaglig organisation. Hon vittnade då om att ha blivit torterad och våldtagen i samband med förhör. Åtta poliser ställdes inför rätta, men åtalet lades ned. Hon tillbringade sedan mer än fem år i fångenskap utan att åtalas. Under tiden i häktet skrev hon boken Under tortyr: en turkisk historia som kom ut 1999. År 2002 släpptes hon fri.

Med hjälp av Svenska PEN flydde Asiye Güzel Zeybek till Sverige och fick asyl. Under sin tid här har hon dömts i sin frånvaro till ytterligare tolv och ett halvt års fängelse. Hon är verksam som skribent på turkiska. 

Ragıp Zarakolu  

Författare, förläggare och människorättsaktivist, föremål för över 45 rättsprocesser sedan 1971 och fängslad ett antal gånger efter svepande anklagelser. År 2011 greps Ragıp Zarakolu på nytt, denna gång anklagad för terrorism, men när han släpptes i väntan på rättegång tog han sig till Sverige och blev 2013 fristadsförfattare i Sigtuna. Fem år senare begärde Turkiet att Sverige skulle utlämna honom, men svenska Högsta domstolen avslog begäran. Turkiska myndigheter beslagtog då all Zarakolus egendom i Turkiet och frös hans pensionsutbetalningar.

Ragıp Zarakolu, född 1948, är numera svensk medborgare. År 2022 pekades han ut som en av de personer Turkiet ville ha utlämnade som ett villkor för att godkänna Sverige som medlem i Nato. Så blev det dock inte.

BIRGÜL ÖZBARIŞ

Kurdisk journalist. Birgül Özbarış hotas av sammanlagt 36 års fängelse i Turkiet för sina artiklar om vapenvägran, värnplikt och yttrandefrihet i dagstidningen Ülkede Özgür Gündem i början av 00-talet. Åtalen mot henne började väckas 2005 och är fortfarande aktuella, samtidigt som fler har tillkommit. På grund av de hot och våldsamheter hon utsatts för i Turkiet lever Özbarış sedan 2006 i Sverige.

Birgül Özbarış, född 1976, bor idag i Vadstena och arbetar som bibliotekarie. Hon föreläser regelbundet om journalistik, mänskliga rättigheter, litteratur och biblioteksverksamhet.

Vietnam

Bùi Chát

Vietnamesisk författare som varit aktiv i den litterära rörelsen ”öppna din mun” som försöker lägga grunden för en fri debatt i Vietnam. Bùi Chát har upprepade gånger blivit trakasserad av den vietnamesiska polisen för att ha gett ut disktsamlingar och ordnat ”illegala” poesiuppläsningar. Tog 2011 emot pris av IPA Freedom to Publish för sitt engagemang för yttrandefriheten i Vietnam.