Svenska PEN publicerar "Var finns demokratins språk? - om Nya Tider och Bokmässan" på nätet

Svenska PENs bok om Nya Tider och Bokmässan, "Var finns demokratins språk?", har visat sig vara efterfrågad och vi har därför valt att sprida den här, via vår hemsida. Den innehåller en text av Ola Larsmo som bland annat ställer frågor om yttrandefrihet och publicistiskt ansvar, och en av Elisabeth Åsbrink – tidigare publicerad i Dagens Nyheter (8 augusti 2017) om begreppet etnopluralism.

Hamza Yalcin anländer till Sverige

Den svensk-turkiske författaren Hamza Yalcin återvänder från sin fängelsevistelse i Barcelona på torsdag den 5 oktober. Han landar torsdag kväll på Köpenhamns flygplats.

Hamza Yalcin greps den 3 augusti på flygplatsen i Barcelona där han vistats på semester. Gripandet skedde efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol. Sedan dess har han varit frihetsberövad, och inväntat besked om utelämning till Turkiet.

- Svenska PEN är oerhört glada att få välkomna Hamza Yalcin hem, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

- Vi har stått i nära kontakt med hans anhöriga, och haft ett tätt samarbete med både Internationella PEN och PEN Català om hans frigivning. Det som har hänt är djupt oroande, och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att förhindra att Interpol missbrukas för att hota och gripa regimkritiker i andra länder.

 

Spanska regeringen stoppar utvisningen till Turkiet

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin kommer inte att utvisas till Turkiet. På fredagen meddelade det spanska justitiedepartementet sitt beslut, att inte låta domstolen pröva kravet från Turkiet att få Hamza Yalcin utlämnad.  

- Det är oerhört glädjande att Hamza Yalcin, efter åtta veckor i spanskt häkte, nu är fri och kan återförenas med sin familj i Sverige, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN. 

Svenska PEN är lättade och glada över att Hamza Yalcin får återvända till Sverige men kommer att fortsätta arbeta mot missbruket av Interpol som ett sätt att hota och gripa turkiska regimkritiker i andra länder.

Svenska PEN släpper en ny upplaga av Dissidentbloggen, helt ägnad Turkiet

Svenska PEN släpper en ny upplaga av Dissidentbloggen, helt ägnad Turkiet

Nummer 23 av Dissidentbloggen ägnas helt åt Turkiet. Vi är stolta över att publicera några av dem som nu befinner sig i förföljelsens absoluta brännpunkt; poeter, författare, journalister som den turkiska ledningen aktivt försöker tysta.

Dissidentbloggen publiceras här: https://www.dissidentblog.org/sv

En attack på det fria ordet

En attack på det fria ordet

Så mottogs domstolens beslut att kvarhålla de fem redaktionsmedlemmarna på oppositionstidningen Cumhuriyet i fortsatt fängsligt förvar i Silivri utanför Istanbul på måndagen:

”Domstolen har beslutat att kvarhålla de anklagade tills samtliga vittnen är hörda” förklarade domaren Abdurrahman Orkun Dag. Beslutet togs sent på måndagskvällen efter en tretton timmar lång förhandling och ledde till kraftiga reaktioner bland de kollegor och observatörer som infunnit sig. Flera av Cumhuriyets journalister, inklusive deras chefer, har redan suttit fängslade i över 10 månader.

Interpol uppmanas agera mot Turkiets internationella efterlysningar av journalister

Interpol uppmanas agera mot Turkiets internationella efterlysningar av journalister

Svenska PEN ställer sig bakom de krav som PEN International och människorättsorganisationen Fair Trials ställer i ett öppet brev till Interpols generalsekreterare Jürgen Stock. Det är angeläget och brådskande att Interpol granskar de efterlysningar Turkiet utfärdar via Interpols system, för att säkerställa att den internationella polisorganisationen inte används som verktyg för att tysta kritiker som lever i exil. Frågan har blivit akut då två journalister på resa i Spanien, Hamza Yalçin (Sverige) och Doǧan Akhanli (Tyskland) arresterades därför att Turkiet efterlyst dem via Interpols så kallade Red Notis-efterlysningar. Båda journalisterna är kända för sin kritik av den turkiska regimen. Enligt Interpols stadgar får organisationen inte användas för politiska syften.

Brev till Interpol från PEN International och Fair Trials:

Internationell konferens om yttrandefrihet

Internationell konferens om yttrandefrihet

Fredspristagaren Shirin Ebadi kommer till Sverige för att delta i en internationell konferens om yttrandefrihet den 28-30 augusti i Malmö och Lund. Bakom konferensen står Svenska PEN, Independent Chinese PEN, Uiguriska PEN och Tibetanska PEN.

Fyra PEN center – det oberoende kinesiska PEN Centret, Uiguriska PEN, Tibetanska PEN och Svenska PEN - kommer att samlas den 28-30 augusti i Malmö och Lund, för en gemensam konferens om yttrandefrihet och föreningsfrihet.

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Hur många fler svenska medborgare är rödflaggade av politiska skäl?

Det finns något alldeles särskilt som skiljer medborgarna i fria länder från dem som bor i ofria länder. Det gäller ytterdörren och det gäller natten.

Om någon rör sig utanför dörren om natten blir de flesta av oss inte rädda. Vi tror inte att det är polisen, och vi tror inte att vi ska bli gripna. Så är det inte i ett ofritt land, så är det inte i Turkiet. Där har rädslan för en knackning på dörren mitt i natten blivit allmänt spridd. Människor grips och anklagas för samröre med terroristorganisationer, ofta på mycket lösa grunder.

De som är värst utsatta, de skrivande, författarna och journalisterna, flyr landet – om de kan. Men natten och dörrknackningarna har korsat gränsen och når numera regimkritiker också i andra länder, till och med de som inte är turkiska medborgare. Verktyget för förföljelsen heter Interpol.

PEN International kräver Hamza Yalcins omedelbara frisläppande

PEN International är djupt oroade över svenske medborgaren och författaren Hamza Yalcins gripande, och risken för att han lämnas ut till Turkiet där han riskerar 22 års fängelse. Sedan kuppförsöket förra året har landet runt 200 frihetsberövade journalister, många av dessa är anklagade för att stötta terrorism, men bevisningen har varit knapp eller ingen alls. PEN International kräver därför av de spanska myndigheterna att han omedelbart släpps och tillåts återvända till Sverige.

"It is highly alarming that Spain arrested Hamza Yalçın pursuant to a request emanating from Turkey, which through Interpol appears to be attempting to extend internationally its persecution of journalists for exercising their right to freedom of expression", säger Carles Torner, Executive Director vid PEN International.

”We are alarmed by the detention of Hamza Yalçın under charges that hide that he is persecuted for his writings and his analysis critical of the Turkish government. We ask for his immediate release", säger Carme Arenas, ordförande i Katalanska PEN, på plats i Barcelona.

Läs PEN Internationals fullständiga uttalande här:

http://www.pen-international.org/newsitems/spain-release-turkish-swedish-journalist/

 

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

Rättegången mot journalister på den turkiska dagstidningen Cumhuriyet

Hur ska man reagera när vardagen blivit till galenskap? När det vanliga arbete man utfört i tjugo, kanske trettio år, plötsligt blivit en kriminell handling? Det är den fråga som 17 åtalade journalister och en stor del av den turkiska allmänheten nu står inför.

På fredag avslutas den nu pågående rättegången i Istanbul mot journalisterna från den välkända och respekterade dagstidningen Cumhuriyet. Under veckan som gått har tidningens redaktörer, tecknare, jurister och styrelsemedlemmar förhörts om artiklar de skrivit, telefonsamtal de ringt, personer de träffat eller intervjuat, rubriker de fattat beslut om och redaktionens prioriteringar – det vill säga helt vardagliga arbetsuppgifter på vilken tidningsredaktion som helst, överallt i världen. Två av de åtalade har lyckats fly landet, men de övriga måste alltså lämna vittnesmål om en arbetsdags helt triviala detaljer.

Turkiet uppmanas respektera yttrandefriheten

Turkiet uppmanas respektera yttrandefriheten

Det har gått ett år sedan det kuppförsöket i Turkiet den 17 juli 2016 som ledde till att över två hundra människor dog och över tusen skadades. PEN-center runt om i värden gör ett gemensamt uttalande som vidkänner de turkiska myndigheternas rätt att ställa de ansvariga för kuppförsöket inför rätta, men riktar skarp kritik mot de exempellösa åtgärderna som har fått till följd att en lång rad kritiska röster tystas. Turkiet uppmanas att omedelbart upphöra med det långtgående angreppet, att häva undantagstillståndet och respektera yttrandefriheten:

Liu Xiaobo har avlidit

Det är med bestörtning Svenska PEN tar emot beskedet att Liu Xiaobo, mottagare av Nobels Fredspris 2010, har avlidit.

Litteraturkritikern och författaren Liu Xiaobo efterlyste politiska reformer i sitt hemland Kina och önskade ett flerpartisystem. Efter att ha levt utomlands i flera år återvände han 1989 i samband med protesterna på Himmelska Fridens Torg. Sedan dess har han fängslats upprepade gånger för sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter. Han var ordförande för Independent Chinese PEN Center 2003–2007.

Medan Liu Xiaobo satt fängslad för fjärde gången, tilldelades han Nobels Fredspris för sin långa och icke-våldsamma kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina. Den kinesiska regimen nekade honom rätten att sända en representant till Oslo för att ta emot priset i hans namn, och satte hans hustru i husarrest.

Liu Xiaobo dog som han hade levt; strikt kontrollerad av de kinesiska myndigheterna. Den 26 juni 2017 släpptes han ut ur fängelset efter att ha diagnosticerats med levercancer, men nekades lämna landet för att få vård i något annat land, trots att flera länder erbjöd sig att ta emot honom. Både hans liv och hans död utgör en smärtsam påminnelse av det höga pris en regimkritiker i Kina måste betala.

Våra tankar går till Liu Xiaobos hustru, poeten och fotografen Liu Xia, som endast tilläts övervakade möten med sin man en gång i månaden, och som tillbringade många år i husarrest. Svenska PEN kräver att hon får rätt att lämna landet, om det är hennes vilja, och erhåller största möjliga stöd under den svåra tid hon nu genomgår.

Liu Xiaobo sa en gång: ”Jag hoppas att jag är det sista offret för Kinas långa historia av att betrakta ord som brott”. Tillsammans med världens alla PEN center bär Svenska PEN hans dröm vidare.

Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

 

Reseförbudet mot Asli Erdoğan har hävts

Idag kom det glädjande beskedet att reseförbudet mot författaren Asli Erdoğan samt lingvisten Necmiye Alpay hävts under eftermiddagens domstolsförhandlingar i Istanbul.

Dagens rättegång mot Erdoğan och Alpay är bara en i en lång rad pågående rättsprocesser mot författare och journalister i Turkiet. Erdoğan, Alpay och tidningen Özgür Gündems övriga skribenter står fortfarande åtalade som påstådda medlemmar i PKK och Gülenrörelsen, som av regeringen betecknas som terrororganisationer, samt för att ha äventyrat den turkiska statens enhet". De påstådda brotten kan leda till mellan 6,5 och 15 års fängelse. Sedan juli 2016 har över 160 tidningar och förlag stängts ner och över 165 journalister och publicister sitter fängslade. Enligt turkiska journalistförbundet har ca 2500 journalister och anställda i mediabranschen förlorat sina jobb.

I november 2016 tog Asli Erdoğan emot Svenska PEN:s Tucholskypris, som hon tilldelades med motiveringen: ”För ett nyskapande författarskap där språket självt strävar efter att bryta upp de alltför små sanningarnas fängelse.”

Eftersom hon själv inte kunde närvara vid prisutdelningen, tog hennes mor emot priset av kulturminister Alice Bah Kuhnke, vid en prisutdelning på Kulturhuset i Stockholm.

Asli Erdoğan, internationellt erkänd författare och Necmiye Alpay översättare, skribent och lingvist fängslades förra året efter att ha deltagit i en stödkampanj för den pro-kurdiska dagstidningen Özgür Gündem. Båda riskerar nu fleråriga fängelsestraff för att öppet ha stött yttrandefriheten. Att utresetillståndet nu är hävt är mycket välkommet men ytterligare rättsförhandlingar återstår. Nytt rättegångsdatum är satt till den 31 oktober.

Svenska PEN kräver att de turkiska myndigheterna lägger ner alla åtal mot de anklagade författarna såvida inte konkreta bevis för internationellt erkända brott kan anföras.

FN:s rapportör om yttrandefrihet slår i en ny rapport fast att det råder en djup kris för yttrandefriheten i Turkiet. Den kommande veckan ställs ytterligare 12 journalister och medarbetare från tidningen Cumhuriyet inför rätta. Majoriteten av dem har hållits häktade sedan oktober 2016.

Svenska PEN ser fram emot att ta emot Asli Erdoğan som gäst i Sverige.  Hon har en officiell inbjudan från Bok och Bibliotek i Göteborg 2017, samt från sitt svenska förlag Ramùs i Malmö. I höst släpps en samling politiska essäer i svensk översättning, om situationen i Turkiet: Inte ens tystnaden tillhör längre oss. Boken har under våren blivit en bästsäljare i Frankrike och Tyskland och gör tydligt hur omistlig och viktig Erdoğan röst är i kampen för frihet.

 

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare Svenska PEN

elnaz.baghlanian@svenskapen.se

 

Sara Mannheimer, Fängslade författares kommitté Svenska PEN

sara.mannheimer@svenskapen.se

 

Öppet brev till Stefan Löfven i Kina

Samma dag som statsminister Stefan Löfven reser till Kina, nås vi i Svenska PEN av uppgifterna om att den kinesiske dissidenten och mottagaren av Nobels fredspris 2010, Liu Xiaobo, har blivit villkorligt frigiven ur fängelset sedan han diagnosticerats med obotlig levercancer. Han är nu inlagd på sjukhus.

Liu Xiaobo är litteraturvetare, poet och en av de mest kända regimkritikerna i Kina. Han dömdes 2009 till elva års fängelse för omstörtande verksamhet. Han är en av författarna bakom manifestet Charta 08 som krävde stora politiska reformer i Kina. 2010 mottog han Nobels fredspris för sin ”långa och våldsfria kamp för centrala mänskliga rättigheter i Kina”.

Att Liu Xiaobo har frigivits villkorligt och fått vård är ett framsteg, men vi står fast vid kravet på ett fullständigt frikännande. Domen mot honom strider mot den Internationella deklarationen om mänskliga rättigheter. Med tanke på den orättvisa behandlingen av honom i Kina, bör han få lämna landet och söka vård utomlands, om detta är vad han önskar.

Svenska PEN har inför statsministerns resa till Kina gjort den svenska regeringen uppmärksam på den svenske förläggaren och samvetsfången Gui Minhais situation och uppmanat statsminister Stefan Löfven att ta upp hans fall i möte med Kinas premiärminister Li Keqiang, samt vid World Economic Forum i Dalian. Gui Minhai måste släppas fri eller få sin sak prövad inför opartisk domstol.

Nu uppmanar vi er att även ta upp Liu Xiaobos akuta situation.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande, Svenska PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare, Svenska PEN

Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare, Svenska PEN

 

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Använd yttrandefriheten för Raif Badawi - Elisabeth Åsbrink skriver i Dagens Arena

Denna lördag är det fem år sedan saudiarabiske bloggaren Raif BadawI greps och dömdes till bland annat ettusen piskrapp. Vi kan göra skillnad genom att läsa, sprida och dela hans ord, skriver Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska Pen.

Hösten 2011 stod en religiös ledare i en saudiarabisk tv-kanal och kritiserade landets astronomer. Orsaken var att deras forskning skapade tvivel kring sharia, och för det borde de straffas.

Hur kunde de drista sig att motsäga sharias uppfattning av universum, undrade predikanten, och därmed säga emot shariaexperter som varit verksamma i trettio år, alltså sedan astronomerna själva bara varit barn?

Tal av Ensaf Haidar, gift med Raif Badawi

Idag bär jag en hälsning från min man och mina tre barn som har blivit berövade sin far på grund av att han utövade sin självklara rättighet att uttrycka sin åsikt.

Mitt hopp är att jag en dag ska få se min man, Raif Badawi, stå tillsammans med oss här på denna scen och tala om frihet och mänskliga rättigheter, för att berätta hur frihet aldrig kan fängslas, piskas eller avrättad - oavsett de krafter som arbetar hårt för att göra just det.

Jag bär också ett budskap om beslutsamhet: Här står nämligen en saudisk kvinna som är övertygad om att ett fredligt skifte av makten i Saudiarabien är möjligt. Nu lever en ny generation, globaliseringens generation, internets generation, en bloggande generation, vars idéer kan inte längre förhindras eller blockeras. Från Marocko till Jakarta sker en ny förändring, en ny revolution, där unga människor idag kommer att avgöra framtiden och vi måste stå bakom dem och stödja dem. Du kan alltså bli en del i denna förändring.

Raif Badawis budskap kan sammanfattas så här:

Att fredligt uttrycka sin åsikt och sina tankar är en icke-förhandlingsbar mänsklig rättighet, och en universell rättighet för alla människor, utan undantag. Därför är de verkliga fångarna de människor som har möjlighet att försvara friheten, men som ändå låter bli…

Raif har inte förlorat hoppet, men lider både psykiskt och fysiskt av detta orättvisa straff. Jag skulle kunna säga att han har det bra och är väldigt optimistisk, men det vore en lögn. Hans mentala hälsa förvärras. Så jag ber er att mobilisera och att visa solidaritet.  Det mest skrämmande för en fånge är att bli bortglömd av de som stödjer frihetens idé.

 

London, juni 2017

Översatt från arabiska till engelska av Bayan Abughaida,

Översatt från engelska  till svenska av Elisabeth Åsbrink med tillstånd från English PEN

 

Svenska PEN, Bokmässan och yttrandefriheten

Foto: Bokmässan

En enig styrelse för har fattat beslutet att Svenska PEN ska närvara vid årets bokmässa, och medverka vid den alternativa mässan som pågår parallellt. Grunden för beslutet är två meningar i PEN:s internationella charter som utgör kärnan i PEN:s verksamhet: PEN ska arbeta för obehindrad förmedling av tankar och idéer inom alla länder och PEN:s medlemmar ska göra sitt yttersta för att motverka rasism och hat mellan samhällsklasser och nationer.

I styrelsen finns författare, förläggare och publicister som i sina yrkesroller kommit fram till olika slutsatser angående sin medverkan på mässan men är eniga i att organisationen måste finnas på plats och driva dessa frågor.

PEN uppmanar inte sina medlemmar att delta eller ej. Det finns goda skäl till båda hållningarna. Vad chartern däremot kräver av alla medlemmar är att vi motverkar rasism och försvarar yttrandefriheten. Inte det ena eller det andra, utan båda sakerna samtidigt.

 

Elisabeth Åsbrink, ordförande Svenska PEN

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare Svenska PEN

 

Mohammad Sadiq Kabudvand frigiven efter tio år i fängelse

Den iransk-kurdiske journalisten och författaren Mohammad Sadiq Kabudvand frigavs den 12 maj efter att ha avtjänat ett tioårigt fängelsestraff för att ha ”propagerat mot systemet” och ”agerat mot statens säkerhet” genom att bilda en människorättsorganisation för att skydda kurdernas rättigheter.

 

Kabudvands hälsa har försämrats allvarligt under fängelsetiden och han har inte fått adekvat vård för sina hjärt- och njurproblem. För ett år sedan inledde han en hungerstrejk i protest mot straffet och mot att nya åtalspunkter skulle väckas mot honom. Hungerstrejken och den internationella uppmärksamheten kring den ledde till att det nya åtalet lades ner.

 

Svenska PEN välkomnar frigivningen av vår hedersmedlem Mohammad Sadiq Kabudvand, men anser att han aldrig borde ha fängslats. Vi kräver att de iranska myndigheterna friger alla andra journalister, författare och förläggare som fängslats på grund av vad de skrivit och publicerat, samt att yttrandefriheten respekteras i Iran.

 

Ola Larsmos avskedstal på Svenska PENs årsmöte 2017

Ola Larsmos avskedstal på Svenska PENs årsmöte 2017

En dag som denna är det två minnen, bland så många viktiga, som tränger sig på.

Ett av dem utspelar sig på en regnig gata i Quebec i oktober 2015. Vi stod under varsitt paraply, medan min nya bekant från Eritreanska PEN lugnt berättade för mig hur hans syster ringt på sin mobiltelefon från en sjunkande flyktingbåt mitt i Medelhavet – för att ta farväl av sin familj. Som jag sade till honom, där vi stod i regnet: jag förstår inte den fulla innebörden av vad du berättar för mig, men jag kommer att tänka på det länge.