Turkiet: Journalister riskerar hårda domar

erolsebnemahmet.jpg

Måndagen den 15 april avslutas rättegången mot de tre journalisterna Erol ÖnderoğluŞebnem Korur Financı och Ahmet Nesin i Istanbul. De tre står åtalade för att ha ”spridit propaganda för en terroristorganisation”, ”anstiftan till brott” och ”för att ha hyllat kriminella aktiviteter”. Rättegången har pågått i tre år. Åtalet grundar sig på att de engagerat sig i solidaritetskampanjen ”Editor-in-Chief-Watch”, genom att ställa upp som endagsredaktörer för den nedstängda pro-kurdiska tidningen Özgür Gündem. 

Tidningen Özgür Gündem har under många år utsatts för attacker från de turkiska myndigheterna. I mars kom ett utslag från Europadomstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) om att Turkiet brutit mot rätten till yttrandefrihet, genom att systematiskt driva åtal om terroristbrott mot tidningens ägare Ali Gürbüz under 2004–2005. 

I ett gemensamt upprop visar flera press- och yttrandefrihetsorganisationer sitt stöd till de tre åtalade och kräver att de frias på samtliga punkter. Flera PEN centra, bland dem Svenska PEN har undertecknat uppropet. Organisationerna fördömer vidare de många åtalen och fängslandet av en lång rad andra journalister i Turkiet och menar att det ärregimens försök att tysta alla avvikande röster och hindra oberoende journalister från att kunna utöva sitt yrke. 

Organisationerna uppmanar den turkiska regeringen att upphöra med förtrycket mot journalister, akademiker och författare.  

Ett stort antal internationella observatörer kommer att finnas på plats under rättegångens sista dag. Svenska PEN representeras av Elisabeth Löfgren, styrelseledamot och ordförande i Fängslade författares kommitté. 

Läs hela uttalandet.