Nyheter

PEN fördömer domarna mot Cumhuriyet

PEN fördömer domarna mot Cumhuriyet

I ett gemensamt uttalande från en lång rad yttrandefrihets- och människorättsorganisationer, bland dem PEN International, Reportrar utan gränser och Amnesty International, fördöms, i skarpaste ordalag, de hårda straffen mot 14 journalister och andra anställda vid tidningen Cumhuriyet. En domstol dömde på onsdagskvällen samtliga åtalade journalister och chefer till fängelse mellan två år och sex månader till åtta år. Tre andra anställda frikändes.

Jesper Bengtsson ny ordförande för Svenska PEN

Vid Svenska PEN:s årsmöte igår den 25 april utsågs journalisten och författaren Jesper Bengtsson till ny ordförande.  

–  Yttrandefriheten är allt mer omdiskuterad och ifrågasatt, och kampen för den måste föras över hela världen. Till skillnad från för några år sedan har hoten nu också kommit oss närmare, både inom Europa och Sverige. Det gör inte frågorna viktigare, men mer brännande, säger Jesper Bengtsson. 

PEN:s kvinnomanifest

PEN:s kvinnomanifest

”Så länge kvinnors kreativitet och kunskap inte får uttryckas fritt kommer mänskligheten att fortsätta lida av brist och torftighet.”

Idag 8 mars på Internationella kvinnodagen, lanserar PEN sitt nya kvinnomanifest som utgår från att jämställdhet är avgörande för verklig yttrandefrihet. Manifestet antogs enhälligt på världskongressen i Ukraina 2017, och har nu översatts till en lång rad språk av PEN-center runt om i världen.

Sedigheh Vasmaghi har släppts mot borgen

Svenska PEN välkomnar beskedet att Sedigheh Vasmaghi igår släpptes fri mot borgen i avvaktan på nästa domstolsförhandling. Enligt en tidigare dom är hon dömd till fem års fängelse, men Vasmaghi har överklagat domen. PEN menar att domen mot Vasmaghi är politiskt motiverad och kopplad till hennes arbete som författare, forskare och försvarare av kvinnors rättigheter i Iran. Därför kräver PEN att Vasmaghi får en rättvis behandling och att domen upphävs.

Nordiska PEN-center protesterar direkt till Irans president Hassan Rouhani

Nordiska PEN-center protesterar direkt till Irans president Hassan Rouhani

Idag skickar fyra nordiska PEN-center ett gemensamt brev till Irans president, Hassan Rouhani, för att protestera mot gripandet av den välkända iranska poeten och juristen Sedigheh Vasmaghi på Teherans flygplats den 14 oktober.

- Som fristadsförfattare representerar Sedigheh Vasmaghi en utsatt grupp, som redan har betalat ett mycket högt pris för sitt arbete för mänskliga rättigheter

, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

Poet och människorättsjurist fängslad i Iran

På lördagskvällen den 14 oktober greps Sedigheh Vasmaghi, som är poet och människorättsjurist, på Teherans flygplats i Iran. Hon släpptes senare under natten, men förhördes på nytt nästa dag, och en vecka senare, den 22 oktober, kallades hon till domstol. Efter tolv minuters förhandling, beslutade Revolutionsdomstolen om en mycket hög borgenssumma, och hon fördes till det ökända Evinfängelset.

Vasmaghi är bosatt i Uppsala, dit hon kom som ICORN-stipendiat 2012. ICORN är en internationell organisation för städer som ger fristad åt en förföljd och hotad skribent eller konstnär. Efter sina två år som fristadsförfattare har hon verkat som forskare vid Uppsala universitet.

I sitt arbete har hon drivit en oförtruten kamp för kvinnors rättigheter. Som docent vid teologiska institutionen vid Teherans universitet på 1990-talet, var hon en av få kvinnor som undervisade i islamsk lagstiftning. Vasmaghi är idag en välkänd författare, och har publicerat flera diktsamlingar vid sidan av akademisk litteratur och politiska krönikor. Diktsamlingen Smälta smärtor gavs 2014 ut på svenska. Hennes författarskap präglas av ett starkt socialt och politiskt engagemang, där hon bland annat för fram en skarp kritik av dödsstraff, stening och sharialagstiftningen.

Sedigheh Vasmaghi får inte tystas, hon måste kunna fortsätta sitt viktiga arbete som försvarare av kvinnors rättigheter. Svenska PEN kräver att Vasmaghi omedelbart och villkorslöst släpps fri.

Svenska PEN publicerar "Var finns demokratins språk? - om Nya Tider och Bokmässan" på nätet

Svenska PENs bok om Nya Tider och Bokmässan, "Var finns demokratins språk?", har visat sig vara efterfrågad och vi har därför valt att sprida den här, via vår hemsida. Den innehåller en text av Ola Larsmo som bland annat ställer frågor om yttrandefrihet och publicistiskt ansvar, och en av Elisabeth Åsbrink – tidigare publicerad i Dagens Nyheter (8 augusti 2017) om begreppet etnopluralism.

Hamza Yalcin anländer till Sverige

Den svensk-turkiske författaren Hamza Yalcin återvänder från sin fängelsevistelse i Barcelona på torsdag den 5 oktober. Han landar torsdag kväll på Köpenhamns flygplats.

Hamza Yalcin greps den 3 augusti på flygplatsen i Barcelona där han vistats på semester. Gripandet skedde efter att Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder via Interpol. Sedan dess har han varit frihetsberövad, och inväntat besked om utelämning till Turkiet.

- Svenska PEN är oerhört glada att få välkomna Hamza Yalcin hem, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN.

- Vi har stått i nära kontakt med hans anhöriga, och haft ett tätt samarbete med både Internationella PEN och PEN Català om hans frigivning. Det som har hänt är djupt oroande, och vi kommer att fortsätta vårt arbete med att förhindra att Interpol missbrukas för att hota och gripa regimkritiker i andra länder.

 

Spanska regeringen stoppar utvisningen till Turkiet

Den svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin kommer inte att utvisas till Turkiet. På fredagen meddelade det spanska justitiedepartementet sitt beslut, att inte låta domstolen pröva kravet från Turkiet att få Hamza Yalcin utlämnad.  

- Det är oerhört glädjande att Hamza Yalcin, efter åtta veckor i spanskt häkte, nu är fri och kan återförenas med sin familj i Sverige, säger Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska PEN. 

Svenska PEN är lättade och glada över att Hamza Yalcin får återvända till Sverige men kommer att fortsätta arbeta mot missbruket av Interpol som ett sätt att hota och gripa turkiska regimkritiker i andra länder.