Svenska PEN protesterar mot ökade arresteringar i Kina

Svenska PEN protesterar mot ökade arresteringar i Kina

Svenska PEN protesterar mot den arresteringsvåg av kinesiska författare och intellektuella som skett i samband med demonstrationerna i Hongkong. Särskilt oroande är arresteringarna av Gao Yu, Zhang Miao, Su Changlan och Svenska PEN:s hedersmedlem, författaren Xu Xiao, varför man i ett brev nu uppmanar president Xi Jinping att lägga ner åtalspunkterna mot de fängslade och omedelbart försätta dem på fri fot.

Nytt nummer av Dissidentbloggen: Hoten mot hbtq-personer är ett hot mot vår yttrandefrihet

Nytt nummer av Dissidentbloggen: Hoten mot hbtq-personer är ett hot mot vår yttrandefrihet

Hur ser hbtq-personersyttrandefrihet ut i länder som Ryssland, Iran och Nigeria? Hur påverkar vågen av hbtq-fientliga lagstiftningar runtom i världen deras rätt att berätta om hot och trakasserier? I det femtonde numret av Dissidentbloggen går vi på djupet med dessa frågor och låter nio författare och skribenter skildra sin verklighet. 

Nasrin Sotoudeh åter arresterad

Trakasserierna mot Svenska PEN:s hedersmedlem, den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, fortsätter. 

På väg till en sammankomst för mänskliga rättigheter på förmiddagen den 10 december arresterades Sotoudeh och hennes make Reza Khandan av iransk säkerhetstjänst, allt för att bara några timmar senare släppas fri och utan att någon formell arresteringsorder kungjorts. Något som stärker Svenska PEN:s misstanke att regimen systematiskt utsätter Nasrin Sotoudeh för trakasserier sedan hon tilläts lämna fängelset i november förra året.

Senast Nasrin Sotoudeh arresterades var i oktober, då i samband med en protest mot det iranska advokatsamfundets beslut att häva hennes advokatlicens. Beslutet fördömdes samma vecka av Svenska PEN:s styrelseordförande Ola Larsmo. Läs uttalandet här

Frizon – fristadsförfattare möter sina läsare

Censur och feminism i Iran. Palestinsk rap som politiskt vapen. Yttrandefrihet och författarskap. Vårt nya samarbete med Internationella biblioteket som går under namnet Frizon möjliggör för stockholmare att möta fristadsförfattare och höra dem berätta om sitt skrivande. Samtalen sker på författarnas egna språk.

Norden har varit föregångare vad gäller att skapa möjligheter för författare som lever under förtryck att finna en fristad i våra nordiska länder. Möjligheterna för dessa författare att möta sina läsare är dock naturligtvis begränsad. Med Frizon skapar Internationella biblioteket den plattformen. Läsare får genom Frizon möta författare från sina hemländer och fristadsförfattare får berätta om och diskutera sitt skrivande på sitt egna språk. Projektet, som sker i samarbete med Internationella biblioteket, har fått bidrag från Kulturrådet.

Det första mötet äger rum torsdagen den 6 november då iranska Nasrin Madani och Naeimeh Doostdar samtalar om socialrealism, feminism och postmodern litteratur i Iran med fokus på kvinnligt författarskap och censur. Samtalet leds av Zahra Bagherishad på persiska. En månad senare, den 4 december, kommer den palestinske rapparen Khaled Harara och berättar på arabiska om sitt arbete. Khaled Harara är den första musikern att få en fristad i Sverige. Dessa träffar åtföljs av ytterligare två i början av 2015.

Nya förföljelser av Svenska PENs hedersmedlem Nasrin Sotoudeh

För ett drygt år sedan kunde vi berätta de glädjande nyheterna att människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh släppts från Evin-fängelset, där hon suttit fängslad för ”propagandistisk verksamhet”. Nu har advokatsamfundet i Teheran beslutat att belägga Sotoudeh med ett tre år långt näringsförbud som praktiserande jurist.

Detta meddelade människorättsorganisationen International Federation for Human Rights (FIDH) på sin hemsida under måndagen. Beslutet fattades den 18 oktober, på dagen tretton månader efter att Sotoudeh förra året släpptes fri. Detta är helt uppenbart ett sätt att hindra henne från att uppmärksamma hur mänskliga rättigheter kränks i dagens Iran – och rent konkret ett sätt att beröva utsatta människor juridisk hjälp.

Sotoudeh är mycket känd som jurist, främst för att hon försvarat namnkunniga människorättsaktivister som mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi – men också ett stort antal andra, mindre kända, vars juridiska rättigheter åsidosatts, som minderåriga och dödsdömda. Hennes insats kan inte överskattas. Hon är en mycket viktig kraft för rättvisa i Iran – och det är mycket kontraproduktivt att försöka hindra henne från att bedriva sitt arbete. Sotoudeh inledde en sittstrejk utanför advokatsamfundets lokaler i Teheran, en demonstration som upplöstes av polisen, som också beslagtog kamerorna för de journalister som bevakade demonstrationen, som inte bara handlade om Nasrin Sotoudehs egen situation utan även ville fästa uppmärksamheten på hur allt fler jurister upplever ett allt starkare tryck från regimens sida.

Det ligger i Irans eget intresse att låta lagkunniga personer som Sotoudeh verka fritt. Världens ögon kommer nu att extra noga följa hur man behandlar dem som försöker följa lag och rätt och försvara de mänskliga rättigheterna. Vi i Svenska PEN vill uppmana Irans myndigheter att genast återge henne rätten att utföra sitt viktiga arbete.

Ola Larsmo
ordförande, Svenska PEN

Mustafa Can: ”Vad vore egentligen vår civilisation utan författarna med exilerfarenhet?”

Den 1 oktober ordnade Svenska PEN tillsammans med Fristad Stockholm en manifestation till stöd för fristadssystemet som hotas läggas ned sedan förvaltningsrätten slog fast att fristäder ”faller utanför den kommunala kompetensen”. Journalisten och författaren Mustafa Can var värd för kvällen. Här publicerar vi hans tal. 

PEN International fördömer lagar som förbjuder rätten att diskutera sexuell läggning

PEN International fördömer lagar som förbjuder rätten att diskutera sexuell läggning

PEN Internationals 80:e kongress avslutades just i Bisjkek, Kirgizistan. 250 författare från hela världen samlades under tre dagar för att diskutera litteratur, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. 

Bland annat debatterades situationen i Ukraina och de nya lagar i Ryssland som på olika sätt inskränker yttrandefriheten. I centrum för diskussionerna stod de lagar på olika håll i världen som gör det till ett brott att diskutera HBTQ-frågor.

PEN skänker Elin Wägners väckarklocka till Gävlemoderaterna

PEN skänker Elin Wägners väckarklocka till Gävlemoderaterna

Varje år delar Elin Wägner-sällskapet ut ett pris till en organisation eller person som verkar i Elin Wägners anda. I år är Svenska PEN stolta mottagare av priset, som är uppkallat efter Elin Wägners bok Väckarklocka från 1941. Priset delades ut på St Sigfrids folkhögskola i Växjö i söndags och togs emot av författaren Annika Thor, ledamot i Svenska PENs styrelse.

Dissidentbloggen #14 ute nu

Dissidentbloggen #14 ute nu

I senaste numret av Dissidentbloggen fokuserar vi på vad som hände efter "den arabiska våren". Vi lyfter fram tretton helt unika röster: författare och skribenter som lever mitt i verkligheten efter upproren berättar själva om vad som händer nu – är verkligen demokratiprotesterna över? Vad förändrades på riktigt? Och vilken roll spelade de sociala medierna?

”Åklagaren ignorerar den nya lagen”

I dag skriver Björn Tunbäck, koordinator på Reportrar utan gränser, om hur svensk åklagare väljer att inte ta sig an Dawit Isaaks fall trots en polisanmälan som gjorts mot Eritrea.

”Den svenska åklagaren väljer att enbart se svårigheter, inga möjligheter och lägger ner utredningen mot Eritrea. Åklagarens agerande skadar Dawit. Det hotar hans liv. Och det försvagar samtidigt den globala utvecklingen av människorätten”, skriver Tunbäck på Svt Opinion.

Hela debattinlägget kan du läsa här.

Kommunallagen behöver justeras

Vi frågade Moderaternas och Socialdemokraternas sakkunniga på kulturområdet om vad de tycker om domen som fastställer att fristäder faller utanför den kommunala kompetensen.

I går slog Förvaltningsrätten i Falun fast att Gävle kommun inte kan bli en fristad för hotade konstnärer då fristadssystemet ”anses vara av utrikespolitisk karaktär” och därför faller utanför kommunallagen. ”Om den här domen skulle bli prejudicerande så innebär det att varenda fristad i Sverige måste stänga ned”, säger Ola Larsmo, ordförande i Svenska PEN.

Vi vände oss till Moderaternas och Socialdemokraternas sakkunniga på kulturområdet.

Cecilia Magnusson (M), riksdagsledamot och gruppledare i Kulturutskottet, säger följande:

”Vi avvaktar vad högre instans säger, men om fristadssystemet bedöms strida mot lagen, får vi fundera på om vi ska ändra lagen eller hitta ett annat sätt för ICORN att fortsätta sitt viktiga arbete. Jag tycker att det är jättetråkigt att mina partivänner tog den här frågan till förvaltningsrätten och det har jag sagt till dem. Vi uppmuntrar alla kommuner att bli fristäder och det kommer vi att fortsätta med.”

Även Ulla Rydbeck (S), politisk sekreterare Kulturutskottet intar en kritisk hållning. Hon skriver på Twitter:

”Gävle får inte delta i fristadsnätverk – om lagen säger så får vi ändra lagen.”

Både Moderaterna och Socialdemokraterna ställer sig alltså bakom fristadssystemets framtid i Sverige – även om det skulle behövas justeringar i lagen.

Upprop om krisen i Ryssland och Ukraina

Upprop om krisen i Ryssland och Ukraina

Förra veckan stod Svenska PEN och PEN International värd för en konferens om krisen i Ryssland och Ukraina. Samtalen fokuserade på ryska och ukrainska PENs roll i offentligheten och hur de tillsammans kan motverka den propaganda och desinformation som präglat konflikten och för ett fritt meningsutbyte. Man skrev ett upprop som undertecknades av bland andra Tomas Tranströmer och Mario Vargas Llosa.  

Svenska PEN får Årets Väckarklocka

Svenska PEN tilldelas Elin Wägner-sällskapets pris Årets Väckarklocka 2014 för sitt engagemang för det fria ordet. En organisation, som i Elin Wägners anda, arbetar med att främja tankefrihet och internationell solidaritet.

- Elin Wägner var själv journalist och författare. Hon delade Svenska PENs engagemang för det fria ordet och blev invald som medlem i Svenska PEN 1925 som en av de två första kvinnorna i organisationen, berättar Ann-Margreth Willebrand, ordförande i Elin Wägner-sällskapet.

Svenska PEN tar emot Årets Väckarklocka och föreläser den 21 september
Annika Thor, författare och styrelsemedlem i Svenska PEN, tar emot priset från Elin Wägner-sällskapet söndagen den 21 september klockan 12.00 i S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Direkt efter håller hon en öppen föreläsning som går under namnet Svenska PEN – från middagsklubb till kamp för det fria ordet. Föreläsningen arrangeras av Elin Wägner-sällskapet, S:t Sigfrids folkhögskola och Sensus studieförbund.

Om Årets Väckarklocka och Elin Wägner
Elin Wägner-sällskapet delar ut Årets Väckarklocka varje år till en person eller organisation som verkar i Elin Wägners anda. Elin Wägner var journalist, författare, feminist, fredsaktivist, samhällsdebattör och miljökämpe. Hon gav ut boken Väckarklocka 1941. I boken berör hon vår tids stora samhällsfrågor: jämställdheten, freden och miljön.

Årets Väckarklocka har tidigare tilldelats bland andra Margot Wallström, Hans Rosling, organisationen Kvinna till kvinna och Mats-Eric Nilsson.

Kontaktpersoner
Ann-Margreth Willebrand, ordförande Elin Wägner-sällskapet
Tel: 0470-71 16 75, 0727-27 74 40, e-post: amwillebrand@hotmail.com

Britta Lindberg, verksamhetsutvecklare Sensus studieförbund
Tel: 0470-70 73 04, e-post: britta.lindberg@sensus.se

Dissidentbloggen #13 finns ute nu

I det senaste numret av Dissidentbloggen fokuserar vi på kampen för digital yttrandefrihet. Vi presenterar femton texter om de länder som är värst drabbade av övervakning och censur på internet.

Ett tag såg det ut som om olika totalitära stater och system skulle lyckas stänga den dörr som internet hade öppnat för yttrandefriheten. Nya galler föll ned och diktatorer hann ifatt den tekniska utvecklingen. Men texterna i det här numret visar på ett starkt motstånd. Vi kan skönja en ny våg av ”hacktivism”. Nätmedborgare skapar alltmer avancerade verktygslådor för att kringgå censuren på internet. I det här numret har vi kartlagt hur denna katt och råtta-lek ser ut i länder som Iran, Kina, Kuba, Belarus och USA. Läs hela numret här

Illustration: Saadia Hussain

Svenska PEN välkomnar frisläppandet av Muharrem Erbey

Den kurdiske författaren och människorättsaktivisten Muharrem Erbey är fri. Det bekräftades på lördagen av vänner till Erbeys familj i Diyarbakir.

Erbey ska ha släppts tillsammans med ett fyrtiotal medfångar som också dessa suttit anhållna i de så kallade KCK-rättegångarna. Sedan den 3 januari i år har därmed ett drygt sextiotal personer frigivits, däribland även åtta journalister som släpptes så sent som den 26 mars.

Muharrem Erbey fängslades på julaftonen 2009, anklagad bland annat för att ha ”smutskastat den turkiska staten” under ett anförande inför Sveriges riksdag, dit han bjudits in för att tala inför svenska riksdagspolitiker. Nyheten om att han nu har frigivits välkomnas av Svenska PEN.

– Det har funnits vissa indikationer på att Erbey eventuellt skulle kunna friges i samband med den förhandlingsomgång som varit planerad till idag, måndag. Men det faktum att han redan i lördags fått lämna fängelset hälsar vi naturligtvis med stor glädje, säger Henrik C. Enbohm, ordförande för Fängslade författares kommitté i Svenska PEN.

 

Dissidentbloggen #12 tillägnas Nils Horner‏

I det tolfte numret av Dissidentbloggen fokuserar vi på Burma, där press- och yttrandefrihet inte har existerat under de senaste femtio åren. Varje inhemsk publikation var tvungen att gå via informationsministeriet. Men i augusti 2012 informerade regeringen journalisterna att de inte längre behöver lämna in sitt arbete till statlig censur före publicering. 

Bilden vi får nu är att en oberoende mediesektor sakta men säkert håller på att byggas upp och exiljournalister och författare återvänder till Burma. Hur väl stämmer den bilden? Och vilka utmaningar står landet inför nu? Detta och mycket mer i vårt specialnummer om Burma som vi tillägnar Nils Horner. Läs det här

Tal till stöd för Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi

Tal till stöd för Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi

I 39 dagar hölls poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi fängslade i Evin-fängelset i Teheran, innan de släpptes mot borgen den 14 januari. De anklagas bland annat för samarbete med oppositionen utomlands. Den 13 januari arrangerades en manifestation till stöd för poeterna utanför iranska ambassaden på Lidingö. Här publicerar vi poeten Roya Zarrins tal. 

Svenska PEN:s hedersmedlem inför rätta i Turkiet

Fyra år har gått sedan den kurdiske författaren och människorätts-aktivisten Muharrem Erbey arresterades av turkisk polis. Trots det har någon formell dom ännu inte kungjorts. Oacceptabelt, menar Svenska PEN, som uppmanar de turkiska myndigheterna att frige Erbey när de nya förhandlingarna startar på måndagen.

På julaftonen 2013 var det på dagen fyra år sedan den kurdiske författaren och människorättsjuristen Muharrem Erbey fängslades av turkiska myndigheter, anklagad bland annat för att ha ”smutskastat den turkiska staten” under ett anförande inför Sveriges riksdag, dit han bjudits in för att tala vintern 2009. Trots detta har formell dom ännu inte kungjorts i ärendet, något som Svenska PEN menar är oacceptabelt.

- Redan det faktum att Muharrem Erbey fortfarande sitter fängslad – dessutom tillsammans med en stor grupp kurdiska politiker och oppositionella, som delar hans öde – utan att ha fått sin sak prövad i domstol är direkt oacceptabelt, såväl juridiskt som människorättsligt. Det menar Henrik C. Enbohm, ordförande för Fängslade författares kommitté i Svenska PEN.
De försiktiga indikationer på lättnader som dock förekommit kan, enligt Svenska PEN, tolkas som steg i rätt riktning. Däribland nyheten att domstolar sedan i höstas tillåter de åtalade att tala kurdiska, en rättighet som tidigare förvägrats dem. Och så sent som förra veckan friades fem kurdiska politiker av domstolen i Diyarbakir, där också Muharrem Erbey sitter fängslad.

- Det har talats om att även Erbey snart kommer att friges, men eftersom dessa uppgifter bygger på rykten snarare än på bekräftade fakta står vi fast vid vårt krav på Muharrem Erbeys omedelbara frigivning, säger Henrik C. Enbohm.

Muharrem Erbey är sedan 2010 hedersmedlem i Svenska PEN. Till förhandlingarna i Diyarbakir den 13 januari sänder man två representanter, de båda författarna och tidigare styrelseledamöterna Firat Ceweri och Elisabeth Olin.

På fotot ett tackkort Erbey skickat till Tomas Tranströmer.

För mer information, kontakta:
Firat Ceweri
0760-583190
firat.ceweri@comhem.se

Henrik C. Enbohm
0735-303298
henrik.c.enbohm@svenskapen.se